dissabte, 4 de gener de 2014

MÉS TRESORS: DIBUIXOS DE VÍCTOR DE LA FUENTE I ALFONS FONT


Un dels altres tresors que he trobat: un dibuix original dedicat per Víctor de la Fuente.

Víctor de la Fuente (Astúries, 1927- França,2010) va ser un dels grans autors espanyols de la postguerra.

Va inciar-se en còmics de temàtica western (Sunday) i va continuar amb la fantasia heròica (Haxtur, Haggarth ...). 

El seu traç era iconfusible. Per als dibuixants que ens agradava el blanc i negre de la tinta aquest autor era una referència. Traç dinàmic i hàbil amb l'entintat i la ploma, expressió i moviment de les escenes, control de l'anatomia i un brillant coneixement del contrast del blanc i el negre en totes les seves pàgines.

De la Fuente va ser una inspiració per aquells joves que preteníem aprendre a dibuixar amb la tinta.

Un dels altres dibuixos que he trobat és d'Alfons Font (Barcelona, 1946). 

L'obra d'aquest gran dibuixant català és ingent. Una de les darreres el còmic "Barcelona a trenc d'alba" publicat el 2007. Una obra incompleta de l'autor és "Bri d'Alban",començada a publicar en un àlbum per Norma Editorial l'any 1997, però que no tenir continuïtat. La seva temàtica: la persecució dels càtars a les terres del sud de França durant l'Edat Mitjana; un argument atractiu i que malauradament no podem llegir complert.

D'Alfons Font em vaig emportar aquell llunyà any 1984 un petit dibuix del personatge Federico Mendelsson Bartholdy que apareixia en tires còmiques en la revista CIMOC.

El dibuix el vaig fer dedicar a la revista RESSÒ de Santa Coloma. En aquell moment jo participava fent articles en aquesta revista local i també hi publicava els meus còmics (Nostra Història, La vida i la mort de lo bandoler Serrallonga, Llegenda) amb dues pàgines mensuals.

Recordo també que en aquell Saló del Còmic de Barcelona vaig fer una petita entrevista a Josep Toutain, l'editor de revistes com 1984, Creepy, Comix Internacional i gran impulsor del còmic per a adults en els anys setanta i vuitanta.

Precisament, fins el mes de març, hi ha una triple exposició a Sant Cugat del Vallès dedicada al talent i l'empenta de Toutain i Josep Maria Berenguer (aquest darrer editor de la revista Víbora). L'exposició es titula "L'esclat creatiu de la Floresta" i és un homenatge als editors i dibuixants de l'època daurada del còmic en aquest país. Podeu trobar més informació en aquest enllaç.