dilluns, 3 de febrer de 2014

UNA CARICATURA HISTÒRICA SOBRE EN SERRALLONGA

 


La revista satírica "L'Esquella de la Torratxa" va reproduir en el seu número 2274, publicat el 6 d'octubre de 1922, aquesta caricatura , extreta del setmani "Lo Esquirol".

El setmanari "Lo Esquirol" recollia amb humor, l'any 1868,  l'encesa polèmica entre les publicacions "La Montaña de Montserrat", que dirigia Víctor Balaguer, i "La Barretina", dirigida per Josep Feliu i Codina.

En aquesta caricatura els dos directors apareixen fent un vestit a mida per al bandoler. En Balaguer el vesteix de noble i en Feliu i Codina de facinerós. 

L'"Esquella de la Torratxa" recordava aquesta caricatura arran de l'estrena  el 7 d'octubre de 1922 al Teatre Tívoli de Barcelona  (tot i que ara sense polèmica a la premsa)  del drama líric "Don Joan de Serrallonga", amb música d'Enric Morera i textes de Francesc Pujols adaptant el drama de Balaguer.

Aquesta entrada també serveix per a recordar la importància i qualitat del dibuix a la nostra premsa fins entrat el segle XX. Els caricaturistes i dibuixants, abans que els fotògrafs, van ser qui van posar imatge a la premsa. Catalunya va ser un país on l'humor gràfic va estar present amb grans revistes i amb grans autors. Per a repassar-los podeu llegir aquest enllaç.