dimecres, 5 de febrer del 2014

SERRALLONGA AL TEATRE (1) : EL BANDOLER ENTRA EN LA LITERATURA

Personatge de l'obra de teatre de Balaguer.

Encara estava a  presó el bandoler quan es van publicar dos romanços que el prenen com a protagonista i que tenen com a funció exaltar les autoritats que l’acaben d’atrapar i alliçonar els lectors sobre la terrible fi que espera als foragitats de la llei. Es tractava de “Xacara y relacion verdadera de los hechos y prisión del famoso Bandolero Sierrallonga” escrita per Francisco Lamuela  i la “Relacion verdadera de la vida, robos, y delitos del famoso Bandolero Juan Sala, llamado Serrallonga, y de su prision, siendo Virrey de Cataluña el Excelentisimo de Cardona” escrita per Pedro Meluco. Això era l’any 1633 i per primera vegada s’editaven publicacions sobre en Serrallonga a l’abast del públic.

No gaires anys més tard i mitjançant una obra de teatre. Es tracta de la comèdia “El Catalan Serrallonga y bandos de Barcelona”, escrita pocs anys més tard per Luís Vélez de Guevara, Antonio Coello i Francisco Rojas Zorrilla.

Aquesta obra de teatre va tenir molt d’èxit i es va representar en teatres d’arreu fins ja entrat el segle XIX. Així que podem dir que el bandoler entra per la porta gran de la literatura mitjançant el gènere teatral. 

En les següents entrades del bloc vull presentar algunes de les peces de teatre escrites i publicades sobre el personatge. 

Per elles mateixes no expliquen l’èxit que va tenir el personatge d’en Serrallonga al teatre, però ens permet fer-nos una idea de com van ajudar a mantenir la popularitat i la llegenda romàntica del bandoler.
I no hem d'oblidar tampoc la perdurabilitat del bandoler com a protagonista teatral com demostra l'èxit de l'"Àlies Serrallonga" dels Joglars en els anys setanta del segle passat i de la qual podeu aconseguir informació en aquest enllaç.