dimecres, 4 d’abril de 2012

RETORN A L'ARIEJA (2) : CAMON, LAGARDE I VALS

Tres racons molt especials del País de Mirepoix ,a l'Arieja, que vam descobrir en la nostra sortida del cap de setmana.

El primer és el petit poblet de Camon, incorporat dins el catàleg dels pobles més bonics de França, on podem passejar per l'entramat de carrers medievals de l'antic recinte emmurallat, construit a l'entorn d'un imponent  castell-abadia que fou erigit en els seus inicis per Carlemany. Els carrers del poble estan embellits per centenars de rosers que floreixen en primavera, un detallet més del "savoir faire" dels francesos.

El segon lloc són les romàntiques ruïnes del castell de Lagarde.  El primer castell fou erigit en el segle XI per  Ramir I de Navarra, rei d'Aragó i comte de Barcelona, però l'actual estructura correspon al segle XVII, quan l'antiga fortalesa fou modificada per a convertir-la en un palau. D'aquí prové el nom que se li ha donat de "Versalles de l'Arieja". El palau fou destruït durant la Revolució Francesa i ara en resten un espectacular i gran conjunt de ruïnes que li donen un aspecte trist, però alhora bucòlic.

El tercer lloc és l'església semi-troglodítica de Vals. És l'església més curiosa que hem vist fins avui. Aprofitant una falla rocosa va començar a construir-se en diferents etapes, arribant a assolir tres nivells diferents superposats que van des del pre-romànic (excavat dins la roca) fins el darrer afegit del segle XIV. L'accés per una escala excavada dins la roca ens porta al primer recinte i sobre aquest s'hi obren els dos següents. El conjunt és d'una verticalitat sorprenent. Unes pintures romàniques a l'absis completen la decoració d'aquesta singular església.