Nova sortida a França, aquesta ocasió d'un sol dia i amb els pares de l'Anna. Com que la seva mare es diu de cognom Miralpeix li vam dir que un dia aniríem fins a Mirepoix, a la comarca francesa de l'Arieja (la ciutat que en occità s'anomenava Mirapeis i que podria ben ser l'origen etimològic d'aquest antic cognom català). Una excusa com una altra per a retrobar aquests espais tan magnífics i plens d'història de l'antiga Occitània.
De Mirepoix en vaig parlar en unes entrades que vaig fer en aquest bloc el 29 i 30 de març de 2011 i no cal dir que continuo recomanant la visita a aquesta "bastide" medieval i la seva bellíssima plaça.
Però el nostre curt periple per l'Arieja ens va portar a descobrir altres racons també recomanables i dels que vull parlar en les properes entrades.
Vam entrar a l'Arieja per la comarca de l'Aude i ens vam aturar a Chalabre (Eissalabra en occità).
En aquest poble vam passejar pel boulevard dedicat a Henri d'Aguesseau i una placa explicativa em va portar directament a la trama del nou còmic d'en Serrallonga: la revolta de la gabella de la sal.
Resulta que a partir del Tractat dels Pirineus i la nova frontera , les terres de la comarca del Quercob, on està situada la població de Chalabre, van pedre tots els privilegis que els eximien de pagar l'impost de la sal. Això va provocar l'oposició de la població i els cònsuls de la vila i es dona la circumstància que d'Aguesseau, intendent del lloc i "cavaller conseller del Rei" va prendre partit , de manera sorprenent, en favor del poble l'any 1678. Per aquest motiu la vila li va dedicar el seu principal carrer.
De fet, la revolta per l'impost de la gabella es va estendre en el segle XVII per molts racons de França, des de Gasconia fins als comtats catalans. En aquests darrers, però,també va esdevenir una revolta nacional.
En les fotografies d'aquesta entrada hi he posat també una que vaig fer, camí de l'Arieja, de l'espectacular castell càtar de Puilaurens.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada