dimarts, 17 d’abril de 2012

EL RETAULE GÒTIC DE LA CATEDRAL DE NARBONA
Sempre que he visitat la catedral de Sant Just i Sant Pastor a Narbona m'he admirat en contemplar el retaule gòtic de la capella de Notre-Dame-de-Bethléem.

Es tracta d'un exemplar únic de retaule gòtic del segle XIV a Europa per la seva grandària (26 m2) i la varietat dels motius que s'hi representen.

Tot i estar malmès en alguna de les seves parts, s'hi pot veure bona part de les escultura de pedra policromada que composaven tot el conjunt, recentment restaurat després de la seva redescoberta fa vint anys.

La part superior està dedicada a passatges de la vida de Jesucrist.

El que veritablement m'agrada, però, és la franja inferior del retaule, dedicada a l'infern, el purgatori i el llimb.

Es tracta d'una magnífica representació dels condemnats i el seu patiment, amb la barca i el carruatge i els dimonis escortant-los cap el centre, on hi ha la fantàstica figura del dimoni i les seves calderes.

La imatgeria religiosa a les esglésies (retaules, frescs, moisaics, capitells, finestralls...) es va crear per a poder explicar visualment els passatges de la bíblia als creients, aleshores quasi tots analfabets.

Sempre he pensat que aquesta imatgeria religiosa que explica passatges bíblics era com un precedent del còmic i el retaule de Narbona és un bon exemple.

La part superior relata amb imatges la vida de Jesucrist, des que neix fins a la seva mort,  com si fos un conjunt de vinyetes.

La part inferior, amb aquesta  explícita i molt expressiva representació de l'infern, ens permet pensar en l'efecte que devia tenir en els més creients d'aquells temps la seva visió.