divendres, 13 d’abril de 2012

DIVENDRES 13 I ELS TEMPLERS

Escoltant la ràdio al cotxe m'he enterat que això del "divendres 13", tan difós pels americans i que en els països anglosaxons és sinònim de dia de supersticions i de temors, té els seus origens en la història medieval de l'Orde del Temple.

Resulta que l'elecció del divendres 13 com a data identificada amb les supersticions es remonta al divendres dia 13 d'octubre de l'any 1307. Aquell dia cent-quaranta cavallers templers francesos, amb el seu cap Jacques de Molay al seu davant, foren arrestats en una gran operació preparada pel rei francès Felip IV i amb la benedicció de l'església de Roma.
La història de la fi de l'Orde del Temple, com la dels càtars occitans, és fascinant i ens demostra la capacitat dels governants per a aplicar la injustícia i la depredació, com també el concurs que sempre han trobat en això per part de l'església oficial.

La meva filla petita, la Mireia, va fer el seu treball de recerca de batxillerat sobre la vigència actual de les llegendes i la creació i difusió d'una llegenda moderna. Per a fer el treball va recuperar precisament la història del catarisme i de l'Orde del Temple i va crear-ne una de nova, que em sembla molt bonica i que podeu trobar en aquest enllaç al bloc que va crear per a difondre-la : La recerca del tresor dels templers.

També va fer una pel·lícula curta que resumeix la seva llegenda i que vam posar al Youtube, es tracta de la La llegenda del tresor templer.

Ens ho vam passar bé en la nostra recerca del tresor templer: Rennes-le-Château, Montsegur, Fanjeaux, Perellós , Castellnou i Masdéu a França; La Valletta a Malta i a Foixà, Sant Llorenç de les Arenes i el Montgrí a Catalunya. Tota una aventura per a descobrir aquests llocs.
Bon divendres 13!.