En una aquesta del meu bloc de fa mesos vaig parlar d'un autor de referència: François Bourgeon.
Aquest autor francès és l'autor del còmic d'ambientació medieval Les compagnons du crepúscule (Los compañeros del crepúsculo, editat per Norma Editoral). Aquesta obra és un dels millors còmics que s'han escrit i dibuixat sobre la mitologia i la història medieval.
A banda de la història que explica l'argument, el còmic és una obra mestra d'ambientació i un veritable estudi sobre escenaris, arquitectura, vestuaris i costums medievals. No he trobat fins ara cap dibuixant que hagi traslladat millor tota la imatge de l'Edat Mitjana als seus còmics.
I molt particularment el tercer volum de la col·lecció, Le dernier chant des Malterre, editat l'any 1990.
En el llibre Dans le sillage des sirènes (1992) l'estudiós de l'obra de Bourgeon Michel Thiebaut explica molt acuradament el gran treball de documentació que fa el dibuixant per als seus llibres.
Bourgeon es documenta amb fotografies, plànols, maquetes, vestuari, pintures d'època ... i ho reprodueix amb molta fidelitat en les vinyetes dels seus llibres, fins a crear un veritable tractat d'història medieval.
Quan crea escenaris no reprodueix un lloc, el que fa és sumar elements d'arquitectura (esglésies, castells, escultures, decoracions, ... ) fins a configurar nous escenaris que ens traslladen amb absoluta fidelitat històrica i versemblança visual a èpoces pretèrites.
El treball de documentació i reproducció dels ambients per part de Bourgeon és inigualable.
Un dels petits atractius que he trobat en algun dels viatges a França ha estat, precisament, trobar alguns d'aquests llocs que va reproduir l'autor en els seus còmics. Així va ser quan vam visitar la ciutat de Cahors i el seu magnífic pont medieval de Valentré.
I Mirepoix també és un d'aquests llocs. Bourgeon reprodueix fidelment l'edifici històric de la Casa dels Cònsuls (l'antic edifici dels jurats de la vila) i la seva esplèndida porxada amb envigat de fusteria decorada amb escultures i imatges del segle XV.
L'obra de Bourgeon demostra la importància ,en la creació del còmic , d'un bon treball de documentació històric per aconseguir la creació d'espais i escenaris realistes que aconsegueixin transportar el lector a l'època on succeeix l'acció. El grau d'aquesta documentació i la conseqüent fidelització a la història pot variar segons l'autor, però en l'obra de Bourgeon és cabdal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada