dijous, 25 de febrer de 2010

AUTORS DE REFERÈNCIA (1) : FRANÇOIS BOURGEONEm permetré recomanar-vos tres autors de còmic i les seves obres que han estat una referència per a mi i que crec que mereixen ser llegits per a descobrir fins a on pot arribar la qualitat dels professionals.

Tots tres són autors francesos , doncs aquell és el país on més han conreat el còmic d'arrel històrica.

El primer és François Bourgeon i les dues obres que recomano són "Els companys del crepúscle" i "Els passatgers del vent" (malauradament no s'han editat mai en català).

"Els companys del crepúscle" van ser editats per Norma Editorial cap a finals dels anys vuitanta. Eren tres toms que s'han editat l'any 2009 en un integral recopilatori de la mateixa editorial, per tant es poden trobar.

Aquesta obra, ambientada en l'edat mitjana passeja pels mites del paganisme i s'ambienta perfectament en una fosca França del segle XV malmesa per la Guerra dels Cent Anys. És una estranya barreja de fantasia i realisme històric que no deixa indiferent a qui la llegeix.

Crec que també és el còmic que millor ha sabut copçar el realisme dels escenaris medievals , la mitologia d'aquella època ... en definitiva, un veritable tractat sobre la vida, els costums, l'arquitectura, les pors i la transició de l'edat antiga cap a l'edat moderna.

És tant elevat el contingut històric d'aquest còmic que l'any 1992 l'editorial Casterman va editar un llibre "Dans le sillage des sirènes", on l'escriptor Michel Thiébaut desgrana tots els elements de la saga que van inspirar Bourgeon i tots els que queden reflectits en l'obra.

L'any 2006 vaig adquirir aquest darrer llibre en un viatge a França i vaig adonar-me del virtuosisme de Bourgeon en el procés de documentació i ambientació de tota l'obra, com també el treball d'investigació per a recollir els mites i costums de l'època.

Cap comentari: