dimecres, 24 de febrer de 2010

DURBAN-CORBIÈRES , AVUI (i 2)El mes d'octubre de l'any passat vam resseguir les passes d'en Serrallonga per terres franceses amb la família.

Un dels llocs que visitàrem fou Durban-Corbières, a la comarca de les Corberes, a 65 quilòmetres al nord de Perpinyà.

Vam poder visitar el castell dels senyors de Durban i constatar la importància que devia tenir en els seus bons temps. Avui està força enrunat, tot i que conserva el parament de la façana nord i una de les torres medievals, però s'identifica perfectament que devia ser un castell-palau important atès que la seva planta és força gran i s'hi entreveuen un bon nombre d'estances interiors, a banda de finestrals gòtics que senyorengen en els panys de murs que queden dempeus.

Entre aquestes estances hi vam veure una porta amb reixa que condueix a una mena de soterrati que , per a la nostra imaginació, podria ben ser la presó on el 1631 hi foren reclosos el Fadrí de Sau i els altres lladres de la quadrilla.

La família Glêon eren Barons de Durban, Vescomptes de Perillós i senyors de Jonquères, Feuilla, Trelles i Montalba. Una família noble documentada ja en el segle IX i molts d'ells militars al servei del reialme i la república francesa.

Durban havia estat en el passat terra fronterera amb Catalunya i per això es poden visitar molt a prop seu alguns dels castells càtars com el d'Aguilar. Es tracta d'una comarca agrícola dedicada al conreu de la vinya i l'elaboració de bons vins, amb moltes cooperatives i domaines on degustar-los i adquirir-los.

Més informació de Durban a: www.contree-durban-corbieres.com

Cap comentari: