dilluns, 8 de febrer de 2010

CHARLES DE BATZ-CASTELMORE , D'ARTAGNAND'Artagnan és un dels personatges literaris més universals. Tothom coneix les seves aventures. El que no és tan conegut és que es tracta d'un personatge històric que realment va viure en el segle XVII.

El seu nom era Charles de Batz-Castelmore, comte de D'Artagnan (1613-1678).

Era fill de Bertrand de Batz i Françoise de Montesquieu, nobles de la regió de Gascunya. Va nèixer al castell familiar de Castelmore, en el poble de Lupiac, a l'actual comarca francesa de Gers.

L'any 1640 va anar a París a fer carrera militar amb els seus tres germans i el 1644 es va incorporar a la companyia de Mosqueters del rei Lluís XIV.

No va estar mai sota les ordres del cardenal Richelieu, sinó del successor d'aquest, el cardenal Nazari, qui va ser sempre el seu protector. L'any 1667 va obtenir el grau de Capità dels Mosqueters del Rei, el càrrec més il·lustre de l'exèrcit francès.

Va morir en la guerra de França amb Holanda, en el decurs del setge de Maastricht.

Un altre mosqueter francès i posterior assagista, Gautien de Courtliz de Sandras, va escriure i publicar l'any 1700 un llibre sobre la vida de D'Artagnan : "Mémoires de Monsieur d'Artagnan, capitaine leutenant de la première compagnie des Mousquetaires du Roi".

Alexandre Dumas va inspirar-se en el personatge històric per a escriure posteriorment, l'any 1844, la novel·la "Els tres mosqueters", popularitzant definitivament i arreu el personatge de D'Artagnan.

Avui en dia hom pot apropar-se a les terres gascones del veritable mosqueter. A la ciutat d'Auch, la capital del Gers, una escultura recorda el personatge en les escales monumentals que menen fins a la catedral i en poble de Lupiac, a banda de veure-hi el castell de Castelmore, hi ha un centre d'informació dedicat al seu més il·lustre fill.


Cap comentari: