dimecres, 10 de febrer de 2010

D'ARTAGNAN A CATALUNYA


En el còmic "Serrallonga, bandera negra" apareix el popular D'Artagnan lluitant en diferents escenaris del nostre país. Una llicència històrica? .Doncs, no.

El veritable comte de D'Artagnan va arribar a participar en la nostra Guerra dels Segadors.

Durant la Guerra dels Segadors, el 1642, Cotlliure i el seu castell , que romanien a mans dels espanyols, van ser assetjades per les tropes franceses que dominaven els puigs del voltant i que tenien bloquejat el port amb una flota de guerra. A conseqüència del setge i privats d'aigua, les tropes espanyoles es van acabar rendint.

L'assalt de la ciutat i el castell el varen fer uns 10.000 homes del rei Lluís XIII i , entre aquests, hi havia D'Artagnan. També va particpar en les operacions contra Perpinyà i Aire, que van servir per a que els francesos ocupessin tot el Rosselló català.

Gatien de Courtilz , en el seu llibre sobre les memòries de Charles de Batz-Castelmore, també indica la participació de D'Artagnan en el setge de Lleida , l'any 1646. La ciutat, en poder dels castellans, fou objecte d'una gran campanya ordenada pel virrei Henri Harcourt de Lorena, en la qual hi participaren diferents regiments francessos i catalans. Els catalans i francesos no van aconseguir prendre la ciutat.

Com a militar francès D'Artagnan va participar activament en la Guerra dels Segadors. Això també ha quedat plasmat en la literatura. Així, per exemple, l'escriptor Emile Pagès, en la seva novel·la "Une aventure de d'Artagnan" (any 1936) també situa el personatge en la campanya militar de Catalunya, en aquesta ocasió al costat d'un altre famós personatge de la literatura: Cyrano de Bergerac.

Cap comentari: