divendres, 29 de gener de 2016

PORTADA D'ENRIQUE PERTEGÀS


En aquesta entrada del bloc vaig parlar de l'edició que l'editorial valenciana Guerri va fer, durant els anys de la Guerra Civil , del llibre d'Antonio Suárez Guillen "Los enemigos de la ley. Bandidos célebres de España".

En aquesta senzilla edició l'autor repassava la història i la llegenda de diferents bandolers populars, entre els quals en Joan de Serrallonga.

L'edició anava il·lustrada per dibuixos en blanc i negre d'Enrique Pertegás, un artista a reivindicar del qual vaig parlar en aquesta entrada del bloc.

Antonio Suárez va reeditar l'obra a Mèxic, on es va haver d'exiliar, l'any 1945.

Fa un temps vaig localitzar un exemplar de l'obra editada per Guerri que contenia encara la portada, a diferents tintes i signada també per Pertegás. L'edició conté encara el paper sense desbarbar (sense tallar els plecs originalment impresos).

El mateix dibuix de la portada va ser imitat en l'edició mexicana,  tot i que sense la qualitat de l'autor valencià.

En aquesta entrada del bloc ja vaig parlar del gran Enrique Pertegás . Un artista valencià que cal reivindicar. 

En aquest enllaç també podeu trobar més informació sobre l'artista i la seva obra. Es tracta del bloc de Vicent Baydal , periodista valencià que reivindica la figura i el reconeixement que cal fer a l'obra de Pertegás. En l'entrada del bloc hi apareixen dibuicos d'en Serrallonga que Pertegás va fer per al llibre d'editorial Guerri.