dimarts, 26 de gener de 2016

SERRALLONGA EN LA LITERATURA POPULAR: LOS REYES DEL CRIMEN

Com ja he explicat en el bloc, en el primer terç del segle XX gaudeix de gran predicació la novel·la popular que arriba per “lliuraments periòdics” en senzills cuadernets que , posteriorment, el comprador podia enquadernar en un sol o més volums.

La popularitat dels bandolers va fer que tinguessin accés a aquest tipus de literatura senzilla i assequible i en Serrallonga va ser protagonista d’alguna d’aquestes edicions.

Una d’elles l’he pogut aconseguir i conté en un sol volum els catorze quaderns que, per un preu de deu cèntims, podien adquirir-se en el seu moment.

Desconec la data de la publicació, tot i que la podem situar entre el 1900 i el 1936, i l’editorial és la mateixa que publicava "Las escuadras de Cataluña" de les que vaig parlar en aquesta entrada del bloc.


El producte es predicava com a “Ediciones Populares. Las mejores y más baratas

El títol de la col·lecció és “Los reyes del crimen” i aquesta està dedicada al personatge literari del bandoler romàntic, el Don Joan de Serrallonga, que va escriure Víctor Balaguer.

Els catorze quaderns resumeixen la trama escrita per Balaguer amb el seu primer Don Joan i amb la segona part, “La bandera de la muerte”, prenent aquell text i fent-ne un resum que tingues cabuda en els setanta-sis capítols curts dels quals consta l’edició.

Es tracta, per tant, d’una nova copia dels texts balaguerians, adaptada de manera lliure (no hi apareix , per posar un exemple, l’episodi de la Revolta dels Segadors a Santa Coloma) i amb llenguatge literari mes senzill com requereix una edició popular d’aquest tipus.

Els quaderns estan il·lustrats amb senzills dibuixos en blanc i negre a l’interior, estan fets tot seguint de manera senzilla el traç dels gravats antics i no tenen gaire qualitat.

Contràriament, les portades a tot color si que son magnífiques pel meu gust. Il·lustren , amb el seu color i el seu traç de dibuix “pulp” , a la perfecció aquest tipus de publicació. En desconec l’autor, doncs no hi ha cap referència a ell en la publicació.

En resum, veritable i encantadora literatura popular de principis del segle XX, que es serveix de nou de l’àmbit heroic i aventurer de l’imaginari Serrallonga romàntic.

Cap comentari: