dijous, 23 de juliol de 2015

ENRIC PERTEGÀS, IL·LUSTRADOR D'EN SERRALLONGA

Un amic em feia notar que el traç dels dibuixos que il·lustren el llibret d'Antonio Suarez Guillen sobre bandolers famosos li recordava el del gran Junceda. M'ha estat fàcil trobar l'autor atès que altres il·lustracions de l'edició venien signades.

L'autor de les il·lustracions va ser Enric Pertegás i Ferrer, (València, 1894-1961) , un prolífic pintor, dibuixant de còmics, portadista i il·lustrador de llibres pertanyent a la primera generació d'autors de còmic valencià.

Va ser autor de còmics com "Silac, el hombre león" o "Ultus, rey de la selva" i va ser considerat, els anys cinquanta, un dels autors que superava en qualitat la mitjana.

Va desenvolupar la pintura a l'oli i l'acuarela.

A partir de l'any 1930 va treballar també com a il·lustrador de folletins i portades per a l'editorial Guerri, la mateixa que publicaria en aquella dècada el llibret "Los enemigos de la ley" d'Antonio Suarez Guillen.

Va conrear amb delicadesa el nu femení i també la vinyeta satírica i eròtica en la revista "La Traca", el fer-ho amb pseudònims com "Tramús" o "Marqués de Sade" el va salvar segur de la repressió franquista.
El crític de còmics Pedro Porcel emparenta Pertegás amb "els grans dibuixants  catalans, com Junceda, tots ells procedents del modernisme". Per tant, era ben encertat que al meu amic els dibuixos de Pertegás li recordessin a algú.

Per a conèixer més podeu accedir a aquest enllaç.

Sens dubte es tracta d'un dels grans dibuixants de còmic espanyols del segle XX, d'aquells pioners que malauradament han quedat massa en l'oblit i que cal recordar.