dimarts, 28 de juliol de 2015

SERRALLONGA A "BANDIDOS CÉLEBRES DE ESPAÑA" (1945)
Antonio Suárez Guillen (1895-1964) va ser un periodista i escriptor que els anys trenta, en plena Guerra Civil, va publicar un llibret titulat "Los enemigos de la ley. Bándidos célebres de España" en el qual hi apareixia en Joan de Serrallonga.

En aquesta anterior entrada del bloc en vaig donar referències.

Amb la derrota republicana Suárez Guillen va haver d'exiliar-se a Mèxic, on continuà exercint com a cap de publicitat de diferents productores de cinema i també actor i guionista ocasional.

Curiosament, l'any 1945 va reeditar el seu llibre sobre els bandolers espanyols, en un format d'edició més acurat respecte allò que s'havia editat en plena guerra.

La reedició continua essent en referència a en Serrallonga, com vaig explicar, una aproximació força lliure a la història dels bandoler, copiada literalment d'un article escrit per Enrique Rodríguez Solís el 1871. L'apartat dedicat al bandoler també conté la seva llegenda, extreta del drama escrit per Víctor Balaguer.

És tanta la influència de la llegenda que l'autor no s'està de publicar una fotografia, en aquesta reedició del llibre, on apareix el presumpte escut nobiliari de la família Serrallonga que, en teoria, decoraria encara la "casa solariega de Caroz" d'una família tan noble!

Cap comentari: