dijous, 2 de juliol de 2015

SERRALLONGA AL DIARI "ABC"


No per costum, sinó per casualitat, vaig anar a raure a l'hemeroteca del diari de dretes ABC que, en la seva edició del 9 de juny de 1968, publicava un article d'opinió on hi apareix el bandoler Serrallonga.

De nou apareix la figura del bandoler com a part d'una controvèrsia sobre el seu sentit històric del personatge, els seus valors i el que representa.

L'autor de l'article parla de la constitució d'un grup literari -i també polític diu ell- que vol evocar i rehabilitar la figura del famós bandoler, publicar una biografia i representar al teatre les aventures del "semi-héroe popular".

A continuació repassa part de la història verídica que desmitifica el bandoler i acaba amb un contundent i crític paràgraf:

"¿Quien pone freno a la imaginación de un pueblo que entre supersticioso y novelero creara la gallarda figura de Don Juan de Serrallonga? ...Es curioso el fenómeno que esta tierra de realidades y durezas, paradójicamente permita a su imaginación -soñadora, ignorante o influida- transformar a un bandido en héroe...".

Com es pot veure l'any 1968 Serrallonga encara aixecava passions , una possible eina per a la reivindicació o de crítica social, mantenint-se la controvèrsia sobre el que representava - un simple bandit o un heroi al crit de "visca la terra!"-.

Potser en l'ambivalència del personatge rau la importància del seu llegat i la capacitat dels catalans  per a fer-ne ús com a heroi popular (com jo he fet en els meus còmics) és una de les nostres virtuts. Encara que als senyors de l'ABC els molesti :)