dimecres, 15 de juliol de 2015

DE LA DELINQÜÈNCIA D'AVUI AL BANDOLERISME D'AHIR (1988)

Miquel Montoriol i Serracanta, és l’autor d’una singular edició d’Eumo Editorial apareguda l’any 1988.

Es tracta d’un quadern que actuava com a material docent titulat “De la delinqüència d’avui al bandolerisme d’ahir” i que esdevenia una eina dirigida a escolars, per a conèixer d’una manera didàctica i entretinguda la història del bandolerisme.

El quadern compila textos, entrevistes, vinyetes i articles i també proposa treballs i exercicis a realitzar pels alumnes.

S’inicia amb una aportació sobre la delinqüència actual i segueix amb una aproximació a la situació (econòmica, demogràfica , conflictes bèl·lics ...) de la societat catalana en els segles XVI i XVII que al van deixar exposada o van motivar l’aparició del bandolerisme català del Barroc.

També fa una exposició de la societat d’aquell moment, amb una síntesi del sistema polític i econòmic que van ajudar en l’aparició del bandolerisme.

Per a donar a conèixer alguns bandolers s’hi relacionen les biografies d’alguns d’ells, entre les quals hi destaquen la d’en Joan Sala “Serrallonga” i la d’en Perot Rocaguinarda.

Diferents exercicis de síntesi, jocs i entreteniments , un petit còmic sobre la vida d’un pagès que es fa bandoler – dibuixat per Esteve Aguirregabiria, també autor de la resta d’il·lustracions del quadern- i un recull de cançons sobre bandolers completen l’obra.

Es tracta d’una eina didàctica molt a conèixer el món del bandolerisme català, molt curiosa i molt ben treballada, que també  ens ve a demostrar la inquietud del seu autor a donar a conèixer el fenomen històric del bandolerisme als escolars d’aquell moment amb un quadern específic . Una demostració més que la iniciativa i capacitat dels nostres docents és inqüestionable i ens arriba de lluny.

Cap comentari: