dimecres, 28 de gener de 2015

MAR I MUNTANYA AL MARROC: ESSAOUIRA I HAÏT-BEN-HADDOU

La nostra estada a Marràqueix la vam complementar amb un parell d’excursions a alguns dels seus magnífics i espectaculars entorns.

Una d’elles va ser a la ciutat costanera d’Essaouira. Precisament la imatge que prèviament havia triat per a fer la caricatura que obrirà l’àlbum de fotos del viatge que estic preparant.

L’encant d’Essaouira és el caràcter mariner que ho impregna tot. La medina amb les seves muralles banyades per l’Atlàntic i protegides per torreons medievals i els edificis blancs amb fusteria de color blau defineixen la seva arquitectura singular.

El port, amb al trànsit continu de barques senzilles, de color blau i proa rectilínia; la venda al detall de peix fresc allí mateix o les guinguetes on menjar-lo just acabat de pescar... són dos poderosos atractius més de l’encant d’aquesta ciutat.

La segona excursió la vam fer per descobrir el ksar medieval de Aït-Ben-Haddou, al sud de Marràqueix.

Es tracta del ksar (ciutat emmmurallada) més característica i admirada del Magrib i una de les més ben conservades. 

És realment un monument  espectacular, declarant patrimoni dfe la humanitat,  amb els seus carrerons, cases i muralles de palla i fang que s’eleven serpentejant per tota la pared de la muntanya. El riu i el palmerar als seus peus ... una imatge realment bucòlica que no deixa indiferent a ningú i que et fa retrocedir en el temps, quan les caravanes que creuaven el desert feien parada en aquestes ciutats de frontera.

Part del coneixement públic d’Aït-Ben-Haddou ha vingut donat també per haver estat escenari de moltes pel·lícules al llarg dels darrers temps.

El segon atractiu del lloc és que per accedir-hi desde Marràqueix s’han de creuar les muntanyes de l’Atles i això vol dir ascendir i descendir per la sinuosa carretera, trepitjar la neu o descobrir els pobles rurals de muntanya que apareixen al llarg del recorregut.