dimecres, 21 de gener del 2015

EL SERRALLONGA LLEGENDARI A BARCELONA (3): EL CARRER DE L'INFERN I UNA COVA A LA VALL D'HEBRON



 El desaparegut carrer de l'Infern.
 El carrer dels Mirallers, on la llegenda situa una de les residències barcelonines
del bandoler.
 Els magatzems Jorba, edificats sobre el llegendari palau dels Torrelles.
 La masia de can Figuerola, avui museu Palmero (foto: Bloc bàsicament romànic)
 
 La cova d'en Serrallonga de can Figuerola.
El retrat "renaixentista" de Joan de Serrallonga al Museu Palmero (foto: enllaç)

La llegenda diu que la casa d’en Serrallonga a la ciutat de Barcelona també podia estar situada al carrer Mirallers número 5 i que prop d’ella, en un carrer anomenat “de l’Infern” hi havia un hostal rònec anomenat Hostal de l’Infern , una veritable cova de lladres, on el bandoler solia anar-hi quan anava d’incògnit a la ciutat. Ambdues llegendes les recull Sylvia Lagarda-Mata en el seu llibre “Fantasmes de Barcelona” (Ed. Angle Editorial, 2010).

El carrer de l’Infern, desaparegut en obrir-se la Via Laietana l’any 1909, podria rebre el seu nom, segons recull Joan Amades, perquè va ser aquí on en Pere Porter va sortir de l’infern.

La llegenda de Pere Porter que va ser escrita a partir de l’any 1621 diu que aquest home, natural del poble de Tordera, va fer un viatge a l’infern quan el diable se li aparegué als estanys de Sils. Després del seu periple pels dominis de Satanàs va acabar-ne sortint a la vila de Morvedre, al País Valencià.  La variant que recull Joan Amades situa la sortida del protagonista en aquest carrer de Barcelona. En aquest enllaç podeu trobar la llegenda ubicada a la ciutat.

Una altra creença popular és que el  palau dels Torrelles, que va assaltar en Serrallonga per emportar-se la seva estimada, era un dels edificis enderrocats quan es van construir els Magatzems Jorba del Portal de l’Àngel, on encara es conservaria el ric cassetonat que decorava el saló noble del palau.

I encara trobem, al barri d’Horta-Sant Gervasi, un altre indret físic vinculat amb la llegenda del bandoler. Es tracta de la torre Figuerola , una masia d’alt valor arquitectònic datada del segle XV i ubicada prop de la Vall d’Hebron. Avui en dia acull el Museu Palmero, amb pintures del Maestro Palmero  (entre les quals destaca una col·lecció d’obres dedicades al Quixot) i el seu fill Alfredo Palmero.

La particularitat de la masia és que el seu subsòl guarda una cova mil·lenària en la que, segons la llegenda, s’hi amagava el bandoler Joan de Serrallonga quan venia als entorns de la ciutat de Barcelona.  I recordant aquesta llegenda, entre la col·lecció de pintures del museu hi trobem un quadre amb un retrat d’un hipotètic Joan de Serrallonga de clares reminiscències renaixentistes.