divendres, 23 de gener de 2015

EL SERRALLONGA LLEGENDARI A BARCELONA (i 4): LA TORRE DEL FANG AL CLOT

Una darrera ubicació llegendària del bandoler a la capital del nostre país la trobem al barri de la Sagrera. Es tracta de la Torre del Fang, una masia del segle XV reformada en segles posteriors i ha perviscut al llarg dels segles.

La tradició oral del barri ha mantingut que en aquesta masia hi havia fet estada el bandoler de les Guilleries i que hi accedia mitjançant una xarxa de passadissos amagats sota terra. Així ho escriu Jordi Font Cardona en l’article “Serrallonga al Clot” publicat l’any 2012:

“Hi havia un tema recurrent, un autèntic pou d'històries exemplars: Don Joan de Serrallonga, que robava als rics i ho donava als pobres. Abans d'entrar a Barcelona, assegurava la senyora Paquita, una veïna grassa i vermella de cara, Don Joan pernoctava just a la Torre del Fang. És clar, la sagrera o terra sagrada al voltant de les esglésies, on no podien accedir els soldats: aquí és on es reunia amb els seus homes i preparava les seves heroiques accions. 


Entrava a Barcelona per una xarxa de passadissos subterranis que travessaven les muralles i apareixia on menys se l'esperava. Anys més tard, en un vell casalot del carrer de Mercaders, arran de la plaça de les Beates, em van ensenyar una pretesa sortida d'aquests passadissos; estava tapiada, però els veïns asseguraven haver-s'hi endinsat amb llanternes i haver-hi trobat, molt enllà, després de moltes rates i teranyines, una sala, amb una taula rodona al mig, incrustada de cargolins i de petxines...”


Al carrer del Clot, pervivien les històries d'en Serrallonga: la Torre del Fang les convocava i Don Joan es feia una presència tangible, un mite vivent. En les llargues hores de tedi de les tardes d'estiu, davant de la lluna de l'armari, la canalla es transfigurava: una vella cortina de vellut verd per capa, un cinturó del pare, un pal qualsevol per espasa, una quincalla de l'àvia al pit i un collaret esplèndid fet de botons de la capsa de cosir i de bombetes de la riera. Érem en Serrallonga i els seus, disposats a fer justícia”.