dilluns, 4 de març de 2013

SERRALLONGA AL VALLÈS (1) : EL CAMÍ RAL DE MANRESA A BARCELONA


La quadrilla d'en Serrallonga no es limitava a l'entorn de les Guilleries, doncs el seu radi d'acció arribava fins als empordans i , a l'oest, fins a terres vallesanes.

En aquestes darreres comarques és on, en ocasions, s'aplegaven amb la colla dels germans Margarit per a formar una gran quadrilla i assaltar en el camí ral de Barcelona a Manresa. Com diu Gabríel Martínez ennel seu bloc : "Una ruta construïda per presos condemnats a treballs forçats i que creuava la Serra de Sant Llorenç i l’Obac amb un traçat muntanyenc despoblat, solitari, vorejant cingles i penya-segats on eren freqüents els accidents per esllavissades i relliscades. La pitjor temença per la gent que el transitava era l’amenaça constant de bandolers i lladres que triaven els indrets més feréstecs per plomar les seves víctimes".

Podeu trobar un itinerari per aquest camí ral , també conegut com el camí ral del coll del Daví, en aquest web

Per fer el camí de Barcelona a Manresa calien aleshores unes tretze hores de camí. Se sortia de la ciutat comtal i , després de passar el Clot i Sant Andreu, el camí remuntava el Coll de Montcada i s'endinssava al Vallès. Després de Sabadell una desviació portava a Caldes de Montbuí i una altra a Terrassa. La ruta principal continuava cap a Matadepera. Passat el conegut hostal de la Barata començava el camí més dur i perillós , per a superar la serra de l'Obac i arribar al Bages.

En aquests entorns ferèstecs hi van actuar molts bandolers, entre ells Perot Rocaguinarda  l'any 1610, la quadrilla dels Trucafort (famós bandoler del bàndol dels "cadells"), la dels Avinyonesos i, sobretot, els Margarit. 

La millor aproximació al bandolerisme en aquesta zona la trobareu en el llibre-guia "Les sendes dels bandolers a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac" d'Antoni Ferrando i Roig. Podeu consultar-lo en aquest enllaç.

També podem consultar un bloc sobre Mura que fa un recull força llarg de delictes comesos per diferents bandolers el llarg del camí ral de Manres a a Barcelona . El trobareu en aquest enllaç.

La col·laboració entre la colla dels Margarit va fer que en diferents ocasions en Serrallonga i els seus homes també s'arribessin a aquests paratges.

En aquestes entrades del bloc vull parlar-vos del pas d'en Serrallonga per aquelles contrades del Vallès.

1 comentari:

Decideix Vallès ha dit...

Hola Ricard,

És molt interessant, he afegit el teu blog al meu, espero que seguim en contacte...

salut,

Gerard