divendres, 31 de març de 2017

RUTA AL MAS SERRALLONGA DES DEL SANTUARI DEL COLL






Com explicar el paisatge de les Guilleries? Potser fer aquest itinerari que us proposo ajuda a fer-ho. Es tracta d’una agradable (també exigent) ruta circular que te per objectiu arribar a les ruïnes del mas Serrallonga, la masia on va viure el famós bandoler. Però la ruta circular permet també conèixer en primera persona les Guilleries més profundes. 

Aquí el paisatge és de grans boscos d'avet o rouredes a les solanes i molt castanyer a les parts obagues. Tots ells en muntanyes de grans pendents que s'aboquen a fondalades fosques i abismals o al pantà de Susqueda. Aquí et sents de veritat empetitit.

El camí també permet visualitzar grans panoràmiques a totes bandes i comprendre l’abast d’aquest massís i de tots els que l’envolten.

La història la trobareu representada en l’emblemàtic romànic del santuari del Coll i en les ruïnes de les cases de la propietat del bandoler. Però també podreu sentir la part humana en les parets que cauen d’altres masos rònecs , testimoni trist d’una difícil vida pagesa d’abans que s’ha acabat perdent, com els mateixos masos.

Es surt del santuari del Coll i s'arriba al cim de Sant Benet, on es gaudeixen de vistes impressionants.

A la muntanya de la Coma hi trobem boscos de grans avets que tampoc deixen indiferent.

A partir d'aquí es davalla fins el quintà del mas de Serrallonga, amb les vistes dels esqueis de Vallclara i els cingles de Tavertet a ponent.

Feta la visita a les tristes ruïnes del mas Serrallonga es retorna a el Coll pel GR-178 senyalitzat, en la part obaga de les grans muntanyes que es deixen caure fins les aigües de Susqueda.

Per història, per natura, per les vistes ... potser el millor camí per conèixer les veritables Guilleries.

El recorregut no és gens perdedor. Del Coll fins a Sant Benet està senyalitzat amb un PR. Del Coll de Querós fins a Serrallonga i d’aquesta fins el Coll només cal seguir les marques del GR-178. El tram no senyalitzat és el que davalla del cim de Sant Benet fins el Coll de Querós. 

Per poder-lo seguir he penjat la ruta al servidor de wikiloc amb el nom de “Circular el Coll-Sant Benet-mas Serrallonga-el Coll". Podeu accedir-hi en aquest enllaç.
 
Si la feu no us deixarà indiferents.