dimarts, 7 de març de 2017

FOTOGRAFIES ANTIGUES DE SANTA COLOMA: EL FONS JOSEP SALVANY
Diferents autoretrats de Josep Salvany i fotografies esteroscòpiques de
les seves excursions: Riudarenes i roques i masia en un camí a Sant Hilari Sacalm.

Una de les fotografies esteroscòpiques del fons de l'autor i visor d'imatges  antic per 
veure en tres dimensions aquest tipus de fotografia.

Cercant imatges antigues del Bagís per a la ruta d’Anton Busquets vaig tenir la molt agradable sorpresa de trobar-me amb una bona col·lecció d’imatges de principis del segle XX i que estan disponibles en el servei de Memòria Digital de Catalunya, en l’apartat de fons personals.

Es tracta d’una col·lecció de fotografies d’un dels més destacats pioners l’excursionisme fotogràfic del nostre país: Josep Salvany i Blanch (Martorell, 1866 – Barcelona, 1929).

Josep Salvany va ser metge oculista i de manera simultània va desenvolupar una activitat notable en el camp de l’excursionisme científic estretament lligada a la seva gran afició per la fotografia. Va ser membre de l’Associació Catalana d’Excursions Científiques i del Centre Excursionista de Catalunya. Les excursions que va realitzar li van permetre donar testimoni, amb marcat esperit documentalista, sobre monuments, paisatges, pobles i vilatans al llarg de la seva vida.

A més de Catalunya, viatjà també a poblacions espanyoles (de la província de Saragossa, de Segòvia i de Madrid), a les Balears, Itàlia, França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Síria, Egipte, Palestina, Grècia, Malta, etc., documentant les seves fotos de forma minuciosa.

Bon coneixedor de les tècniques fotogràfiques i de les innovacions tecnològiques va utilitzar la fotografia estereoscòpica, tècnica molt emprada entre els fotògrafs de l'època, que consisteix a copsar dues fotografies simultànies fetes amb una separació aproximada de 63 mm. Amb l'ajuda d'uns visors especials s'obté un efecte de tridimensionalitat.

El seu fons fotogràfic està dipositat a la Biblioteca de Catalunya i conté unes 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm, que representen una mostra de la crònica social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX.

A Santa Coloma tenim el privilegi d’haver estat un dels llocs on Josep Salvany va passar amb la seva càmera fotogràfica, deixant una col·lecció de fotografies que ens expliquen alguns dels llocs i alguna de gent a principis del segle passat.

En la col·lecció de Josep Salvany hi trobem fins a quaranta tres fotografies fetes en els voltants de Santa Coloma, identificables algunes per l’element fotografiat i altres perquè l’autor afegia la descripció i localització de les fotografies de la seva col·lecció.

En les properes entrades del bloc presentaré les fotografies de Salvany agrupades per temàtica. Si voleu gaudir de tot el seu fons , sortosament digitalitzat i a l’abast del públic, podeu accedir-hi en aquest enllaç.