dimarts, 28 de març de 2017

EL BAGÍS DE JOSEP SALVANY: LA VIDA PAGESA

 
 
 
En sentit descendent: Laia i els porcs; Salvador llaurant; 
Margarida, Maria i Silvestre munyint, vaques pasturant al Bagís
porcs  menjants aglans  a la fonteta.

El segon bloc de fotografies que Josep Salvany va realitzar al Bagís corresponen a retrats de la vida pagesa del mas. Les fotografies son molt interessants per a conèixer la vida rural i els seus protagonistes.

En elles es poden veure aquests feinejant amb el bestiar, llaurant o menant les vaques i els porcs pels entorns de la masia. En una d'elles, amb tres persones munyint una vaca, es pot veure la muntanya del Corb al fons, tancant el paisatge.
Salvany en va obtenir cinc titulades: “Laia i els porcs”, “ Salvador llaurant”, “Margarida, Maria i Silvestre munyint” , “Vaques pasturant al Bagís” i “A la fonteta del Bagís”.

Les fotografies estan datades dels anys 1911,1912, 1913 i 1916; cosa que indica una freqüent estada de Josep Salvany en aquesta masia.

El bon nombre de fotografies del Bagís que va realitzar l’autor fa pensar en algun tipus de relació amb els propietaris de la masia. Cosa que li devia permetre sovintejar l’estada al balneari Martí i els moments viscuts en aquesta propietat s, on sortosament va aprofitar per a documentar amb les seves fotografies estereoscòpiques la vida rural i els paisatges de Vallors propers a la masia.