divendres, 24 de març de 2017

EL BAGÍS FOTOGRAFIAT PER JOSEP SALVANY: ELS SENYORS


 
 
 
 
 
 
Per ordre descendent: A la riera del Bagís, Camí de la
font del Bagís, roques del Bagís i roques del Bagís l'any 1912. Capella del Bagís, 
al jardí de la masia i minyones del Bagís.

Vaig arribar al fons fotogràfic de Josep Salvany buscant imatges antigues de la masia del Bagís de Santa Coloma. I resulta que és precisament el grup més nombrós de fotografies que l’autor va realitzar en al nostre municipi.

Hi ha un total de dotze fotografies que fan referència a aquesta masia i el seu entorn. No hi apareix una vista general que permeti identificar la masia, però gràcies a la cura de Salvany, que deixava una anotació descriptiva de cada placa estereoscòpica , podem saber que totes elles corresponen al Bagís.
 
En aquesta col·lecció, com feien altres excursionistes d’aquell temps, hi ha una interès per captar imatges de la vida rural dels pagesos de la zona. Salvany, però, no deixava els paisatges de l'entorn i retratar els seus companys i companyes d'estiueig.

Podem separar les fotografies que Josep Salvany va fer al Bagís en dos tipus: la dels estiuejants i la de la vida pagesa. En aquesta entrada ha recollit les del primer tipus.
 
Quatre fotografies més corresponen a paisatges del voltant de la masia: “A la riera del Bagís”, “Camí de la font del Bagís” , “Roques del Bagís” i “Roques del Bagís fotografiades el 1912”.

Tres fotografies més corresponen a la capella de l’interior de la masia, al jardí de la casa i una tres minyones.