divendres, 17 de març de 2017

PAISATGES COLOMENCS DE JOSEP SALVANY I UNA MASIA ON VA ESTAR-HI EN SERRALLONGA

Per ordre descendent: llac amb ànecs, Can Roure, la gorga d'en Vilà,
font dels Repatriats, la padrina, al torrent, a la palanca i les dues
imatges del convent de Sant Salvi.

Josep Salvany va recórrer molta geografia catalana i en algunes viles i ciutats es va entretenir molt a fotografiar el casc urbà i els elements notables que contenia aquest. Això, per exemple, ho va fer en una vila com Santa Coloma de Queralt, on va obtenir moltes fotografies d’edificis, esglésies, carrers...

Santa Coloma de Farners no ha destacat mai per la seva riquesa arquitectònica o urbanística, però sí que gaudeix d’un entorn natural privilegiat. El doctor Salvany també devia pensar-ho, doncs amb les seves fotografies estereoscòpiques va fer que aquest paisatge i entorn natural en fossin protagonistes.

En el fons de Salvany hi trobem diverses fotografies dels paisatges del nostre entorn, alguns de llocs que podem reconèixer i que l’autor descriu com a “Llac amb ànecs”, “ a la fonteta”, “a la palanca” o “al torrent”, totes elles de l’any 1911.

Un dels llocs sí que el podem identificar, es tracta de la popular gorga d’en Vilà fotografiada el 1911, que ell descriu com a “petit salt d’aigua”.

També hi una fotografia datada de l’any 1917 on es veu la façana i el pati murat de can Roure (una masia que havia estat situada al barri de Baix de Santa Coloma però que va ser enderrocada a finals del segle passat) i una titulada “la padrina”, amb una senyora d’edat situada en el portal del pati d’una masia que no puc reconèixer.

La fotografia del Mas Roure de Santa Coloma té un valor singular atès que és la que en aquesta masia va estar-hi, en el segle XVII, en Serrallonga i la Joana Macissa quan baixaves de les Guilleries a la plana. La Joana ho descriu en el procés sumarial:

"E mes dich señor que dit Serrallonga y jo som estats algunes vegades de nits en casa d T. Roure tambe de Santa Coloma de Farnes y dit Serrallonta entrave en casa de dit Roure y jo restave fora y dit Serrallonga se estave dins casa molt gran estona y jol aguardave dins de un porxo quey ha aplegat en la casa y tantost lo Serrallonga exie y treye provisio de menyar y beurer pera mi y pera ell".

 
La col·lecció Salvany encara conté dues interessants fotografies del convent franciscà de Sant Salvi. Un notable conjunt conventual situat en les faltes muntanyenques de les Cladells i que va quedar abandonat a partir de 1835. En les fotografies els edificis encara es conservaven notablement bé, abans que entressin en la ruïna de la que han estat salvats en una recent restauració que ha donat una segona vida a aquest històric recinte. Les fotografies daten de l’any 1916, cosa que ens permet conèixer un reiterat retir estiuenc de Josep Salvany a Santa Coloma.