dilluns, 7 d’abril de 2014

BANDOLERS A TARADELL

Aquest cap de setmana hem fet una caminada pel camí de petit recorregut PR C42 que ressegueix el terme municipal de Taradell, a Osona.

La proposta és coincident amb bonics paratges, camins de bosc decorats amb petites cingleres de pedra i amb vistes panoràmiques a tota la plana d'Osona, sota l'atenta mirada dels grans massissos muntanyencs que fan d'amfiteatre al paisatge: el Canigó, el Far, les Guilleries i el Montseny.

El camí també condueix a monuments històrics com el castell de Taradell, enclavat sobre un gran bloc de pedra.

Molt destacable, però, és el record del bandolerisme en aquesta zona com ho demostren les espectaculars balmes anomenades "Cuines d'en Rocaguinarda" on s'hi va amagar el capitost nyerro.

Però en aquests espais, que havien estat domini dels senyors de Cruïlles i Vilademany, s'hi documenten el pas de molts altres bandolers. El poble recorda cada any mitjançant una festa a Jaume Masferrer, àlies Toca-sons, ferit en aquests entorns.

I també hi trobem documentada l'estada d'en Serrallonga en el segle XVII.

El procés sumarial del bandoler ens parla del pas del bandoler pel bosc de Mansa, cosa que ens fa suposar que també es va hostatjar en aquestes balmes.Serrallonga ens explica la seva estada en aquest lloc el desembre de l’any 1628:

“Al cap de alguns dos mesos poch mes o manco trobantnos en lo bosch de Mansa nos vingueren a trobar en lo dit bosch don Anton Vila (baró de Savassona) y don Ramon de Pons ques un cavaller de la Çagarra y comensaren de conversar ab nosaltres una estona y jo comensi de parlar de la trahitio que sens havia feta de dir que nosaltres erem als Sangles de Caros y que jo estave molt sentit y picat ab Vicens Valls y dit don Ramon de pons me respongue que no cregues tal que Vicens Valls ere home de be y dientme ell que dit Vicens Valls me volia parlar y que li digues ahont ... y jo li digui quens trobaria a Collsameda y don Ramon me dona un pedrenyal de llargaria de alguns tres palms dient que ere Vicens Valls y jo nol volgui donat sino que ley pagui”.

I com en Serrallonga també altres bandolers de la quadrilla com el Fadrí de Sau i Cristòfol Madriguera, aquest darrer lloctinent de la quadrilla que era natural de Taradell i que va morir a resultes de les ferides de la brega amb el sometent d'Osor.

Taradell era un niu de bandolers, amb fautors com els Madriguera, els Puig, els Llagostera... dels quals parlaré en unes futures entrades del bloc que estic preparant. El proper mes de juliol faig una conferència sobre en Serrallonga i el bandolerisme a Taradell, junt amb una exposició sobre la bibliografia del bandoler a la biblioteca, i la sortida d'aquest cap de setmana m'ha servit per a fotografiar aquests espais per a la creació d'un curtmetratge sobre aquestes històries.

El camí per aquest entorns, a banda de descobrir un bon paisatge, permet doncs trepitjar els mateixos espais que segles enrere van estar farcits de bandolers i recordar moltes històries que van tenir lloc en aquests boscos, masos i pedres que els van amagar.