dilluns, 28 d’abril del 2014

EL DESCOBRIMENT DEL RETAULE ROMÀNIC DEL SANTUARI DEL COLL





Al Museu Episcopal de Vic es conserva un frontal d’altar, presidit per la Mare de Déu, amb escenes de la vida de la Verge, de gran valor històric i artístic. Se’l considera un dels primers precedents del corrent bizantinista de la pintora romànica catalana d’època posterior i seria coetani a la construcció del temple, en els segles XI-XII. Dins l’església del santuari s’hi pot contemplar una rèplica.

Aquesta joia del nostre art, però, no sempre ha estat tan ben guardada i valorada. En el passat, com altres peces, havia romàs on l’oblit més absolut. I potser precisament per això, no obstant, ha arribat sencera als nostres dies.

El retaule va passar molt temps desapercebut perquè va formar part de la teulada d’una quadra (!).

En un article publicat a la revista “La ilustración católica” publicat el 15 d’octubre de 1877 he trobat notícies sobre la singular descoberta i les primeres descripcions que es van fer del retaule:

“En un apreciable colega barcelonés encontramos los siguientes curiosos pormenores del retablo del Santuaro de Nuestra Señora del Coll de Osor, recientemente descubierto:

A los no escasos ejemplares de pinturas bizantinas ejecutadas en tabla, correspondientes á los siglos XI y XII y aun el X, que existen en Cataluña y son familiares á los artistas y arqueólogos de aquella región, podemos añadir un interesantísimo retablo descubierto últimamente por D. Joaquin de Gispert, en el santuario de Nuestra Señora del Coll de Osor, enclavado en la diócesis de Vich.

Encontrábase esta antigua obra formando parte del pavimento de madera del piso del edificio que fue Priorato del Coll, y por su cara inferior el techo del local que sirve de cuadra ó establo en la actualidad. A la circunstancia de tener la pintura por ese lado, se debe su buen estado de conservación.

Arrancada la tabla de tan impropio lugar después de numerosos esfuerzos, y limpia del polvo y telarañas que la cubrían, apareció ser una runa preciosa pintura que sin dificultat puede atribuirse al sigle XI, coetánea á la construcción del santuario”

El notable retablo hallado en el santuario de Nuestra Señora del Coll de Osor es interesantísimo como objeto artístico y arqueológico. Por él se revela con toda exactitud el estado de la pintura en el último periodo del arte bizantino, porque también se ajusta á todas sus reglas y preceptos”.

L’article, al qual es pot accedir en aquest enllaç, segueix amb una interessant descripció del retaule.

Aquesta és una història que acaba bé, amb un tresor preservat. L'oblit va fer que el retaule romànic arribés intacte fins els nostre dies. Imagineu-vos la sorpresa del seu descobridor, en trobar la peça fent de sostre a l'estable!

1 comentari:

Quim Bou ha dit...

Bon dia!
Sembla mentida com la misèria d'unes quantes generacions ens ha regalat grans tresors... Com les esglésies romàniques que es troben als petits pobles, o els més arraconats, que ara són genials però que són signe que després d'uns segles d'esplendor, no hi havia calers per reforma-les i adaptar-les als nous estils.
Ara, això de fer servir un retaule de terra... sembla de pel·lícula. Sort que un paiu ben ignorant va decidir reutilitzar la fusta!
Salut!