dimecres, 3 de juliol de 2013

ELS POBLES MÉS BONICS DEL GERS

 Bassoues
 Lavardens
 Larressingle
 La Romieu
Auch
La comarca del Gers, el centre de la Gascunya francesa, atesora petits pobles d'una bellesa senzilla, d'aires medievals en un entorn rural que convida el visitant a la vida tranquila i pacient. 

Els pobles són petits i repartits per tots els pujols i praderies de la zona.

Hi destaquen alguns dels classificats dins la marca turística "pobles més bonics de França": Larressingle, Lavardens, Fourcès ...

Larressingle és un petit poble murallat que coneixen com a "petita Carcassona" i va ser restaurat a principis del segle XX per filàntrops americans.

Lavardens queda guardat pel seu impressionant castell d'arquitectura molt singular.

I Fourcès és una bastida de tipus circular, amb cases d'entramats de fusta a la façana, les conegudes façanes a "pan du bois" típicament medievals i que traslladen el viatger a l'arquitectura civil de vells temps.

Però també trobem petites bastides com Bassoues, amb la seva gran torre d'homenatge visible des de tot l'entorn.

Les "bastides", cal recordar-ho, són els pobles medievals creats pels reis anglesos i francesos per a repoblar les terres que guanyaven durant la Guerra dels Cent Anys i que tenen un urbanisme característic: muralles, mercat cobert, església i uns carrers típicament quadriculats.

El poble de la Romieu, a banda de la seva impresionant col·legiata catalogada per la Unesco, també és exemple d'una capacitat dels francesos per a posar en valor les llegendes i la història del país. En aquest cas la llegenda d'Angeline, una noia que va salvar el poble de la pesta gràcies als seus gats i que podeu conèixer en aquest enllaç.

Capítol a part mereix la capital, Auch. En aquest petita ciutat hi destaca la catedral gòtica , amb els seus magnífics vitralls del segle XV i la fusteria noble del cor; la torre d'Armagnac, l'antiga presó; l'escala monumental i els carrers medievals del centre, amb l'espectacular casa d'entramat de fusta on hi ha l'oficina de turisme. Una ciutat animada , ja sigui pel mercat de dijous o pels carrers comercials del centre.

En definitiva, quasi tots els petits pobles del Gers guarden tresors i detalls per a que siguin descoberts per un viatger pacient i curiós.