diumenge, 30 de juny de 2013

HEM TROBAT D'ARTAGNAN I ELS MOSQUETERS DEL REI

D'Artagnan a l'escala monumental d'Auch, la
capital del Gers.
Els tres mosqueters i D'Artagnan a Condom.
 
 Castelmore, el castell natal de
Charles Batz de Castelmore, a Lupiac.
Un veritable tresor que vam trobar al Gers: una
edició de Les Trois Mousquetaires del segle XIX!
El nostre recorregut per les terres del Gers ens va servir per a resseguir les passes del famós D'Artagnan i els mosqueters gascons.

El nostre pas per Lupiac el vam completar amb la imprescindible visita al castell de Castelmore, la residència on va nèixer Charles Batz de Castelmore. L'interior no és visitable doncs és una propietat privada, però  un es fa una idea de com devia ser la vida de la noblesa rural d'aquells temps. Gers és una comarca rural i els gascons tenen fama de valerosos i de ser gent rude de la terra. Per a un cadet gascó el seu trasllat a París devia ser tota una descoberta.

Els francesos saben molt de posar en valor el seu país, la seva cultura i els seus mites. Per aquest motiu és fàcil trobar records del famós D'Artagnan en forma d'escultures com la dels quatre mosqueters a Condom o la més popular, la de D'Artagnan situada a l'escala monumental que condueix a la part alta d'Auch, la capital del departament.

Però els francesos també saben explotar els seus actius i per aquest motiu utilitzen la marca "D'Artagnan" per a distingir productes del país o propostes i fórmules turístiques.

Un exemple de la multiplicitat de productes: la cervesa artesana D'Artagnan. Un exemple de fórmula turística: els establiments identificats com a "Petit D'Artagnan", amb propostes específiques per a la mainada.

A Catalunya hauríem de saber explotar més el valor de les nostres llegendes i la nostra cultura. Crec que estem en bon camí, des que fa uns anys s'han creat itineraris turístics a l'entorn de la nostra història i les nostres llegendes. Un bon exemple és el producte temàtic "Boscos de bruixes i bandolers" que s'està explotant a l'entorn de les Guilleries i Osona.

Com a productes , tenim encara molt camí per fer. La cervesa D'Artagnan em va recordar la "Ratafia d'en Serrallonga" de la que vaig parlar en aquest enllaç del bloc.

Ens vam proposar, en preparar aquest viatge al Gers, trobar la història i resseguir les passes de D'Artagnan i els mosqueters gascons. I vam tenir una última i simpàtica sorpresa: en una parada de llibres de vell al mercat d'Auch vam poder comprar un veritable petit tresor.

Vam adquirir un volum de "Les trois mousquetaires" d'Alexandre Dumas editat per Jules Rouff éditeurs de Paris i que he pogut datar de la segona meitat del segle XIX. Una descoberta que no ens vam poder estar de portar cap a casa, un tresor romàntic que ens ha permés dir que , efectivament, vam trobar-nos amb els quatre mosqueters del rei.