dijous, 6 de juny de 2013

LA GUERRA DE LA SAL,ELS ANGELETS DE LA TERRA. UNA EDICIÓ DE L'ANY 1985


 

He aconseguit mitjançant la llibreria de vell Llibreria dels Àngels de Santa Coloma de Queralt, un exemplar de l'edició del llibre La Guerra de la Sal. Els Angelets de la Terra, editat pel Liceu Dedodat de Severac de Ceret l'any 1985.

És una novel·la històrica que té com  a protagonistes dos joves, la Roseta i en Jordi, que viuen els fets de la Revolta dels Angelets de la Terra a la comarca del Vallespir. En ella hi trobaré personatges coneguts: Trinxeria, l'Hereu Just, Damià Noell, Segarra ... i escenaris i moments de la revolta : Prats de Molló, Costoja, Sant Llorenç de Cerdans, Perpinyà ... Estic segur que m'ho passaré molt bé llegint-la i que a mesura que ho faci m'aniré trobant immers en la lectura i com si realment estigués vivint la revolta com a protagonista.

Però aquesta novel·la té al seu darrera una història encara més maca: resulta que va ser escrita per joves estudiants l'any 1985!.

L'experiència és fantàstica: dos professors del Liceu de Ceret, Robert Megevand i Ramon Sala, van iniciar l'empresa de donar a conèixer els fets de la revolta als estudiants de batxillerat de cinquè mitjançant un treball de recollida de dades i preparació i redacció, tot per part dels mateixos estudiants, d'una novel·la.

Van partir d'una conferència que va fer la historiadora nordcatalana Alícia Marcet en el Liceu de Ceret l'any 1982 i durant tres anys els alumnes van fer la recopilació de dades amb treball de camp inclós, l'elaboració d'un guió i finalment la redacció dels diferents capítols de la novel·la. Amb tot això, el 1985 havien construït la novel·la seguint els fets històrics i els personatges reals de la revolta.

El 1985 se'n van fer dues edicions: una en francès i una en català , aquesta darrera amb pròleg d'Heribert Barrera.

Els alumnes-autors: Isabel Dantras, Genoveva Alberty, Eliana Baque, Valèria Bergeot, Caterina Gilleron, Nadina Harmel, Pasquala Marteil, Caterina Pujol, Francesca Py, Elisabet Sans, Valèria Torrent, Anna Villerous, Llorenç Feillet i Patrick Lastanlen.

Així defineixen , els dos professors, l'aventura que es van proposar en el pròleg del llibre: "Aquest llibre no té altres ambicions sinó que se li reconegui també un cert grau d'originalitat quant a la seva gènesi i a la seva realització. Aquesta novel·la històrica és en efecte una obra pluralista des de més d'un punt de vista, producte d'un treball col·lectiu ... Si tot el llibre és el resultat d'una aventura, aquesta es mereix, ens sembla, d'ésser coneguda del lector i l'incitarà potser a encetar la seva lectura amb la benevolença i la simpatia que mereixen segurament la qualitat del treball i dels esforços acomplerts pels joves estudiants i estudiantes que han escrit aquesta novel·la".  

I jo afegeixo que no cal aquesta benevolença que demanen, he enllestit el primer capítol i puc dir que va ser escrit amb una cura, una riquesa de llenguatge i una capacitat descriptiva que ja voldrien molt autors de llibres amb més fortuna.

Realment, crec que aquesta devia ser una molt bona experiència, mitjançant la qual tots aquests alumnes - avui ja de la meva edat- van aprendre un episodi vital del seu país.  

I ara, després de tants anys, en puc gaudir jo.