dilluns, 10 de juny de 2013

LA REVOLTA DELS ANGELETS DE LA TERRA SEGONS ALÍCIA MARCET (i 2)


La segona part del pròleg d'Alícia Marcet és pregona en sentiments i crec que defineix perfectament el que els Angelets de la Terra representen per a la historiadora i el que caldria reivindicar en ells:

"Les relacions que es poden tenir amb els personatges històrics són del mateix tipus que les que es té amb els vius: hi ha els parents, els amics, els anemics: aquells amb qui hom se sent bé , i els altres; els que hom estima i els que no s'estima.

Ja fa anys que tracto en Josep de la Trinxeria, en Damià Nohell, l'Hereu Just i tots els altres angelets. Són els meus.

Ja fa anys que en Segarra, els seus col·legues del Consell Sobirà i, per sobre d'ells, Lluís XIV, són els meus "íntims enemics". 

"El cor té raons que la raó ignora", digué Pascal, però en aquest cas precís el cor i la raó van junyits: d'una banda uns homes que han desmembrat el meu país català, que li han tret les seves llibertats seculars, l'han oprimit, i fins li han volgut treure la seva identitat; de l'altra , uns homes que han lluitat, han patit, han pagat amb la vida llur desig de continuar essent ells mateixos.

Bandits pels uns ("terroristes" es diria avui), defensors de les llibertats ancestrals, lluitant contra el poder absolut d'un Estat centralitzador, pels altres, els Angelets del Vallespir no poden deixar indiferent a ningú".

Jo coincideixo plenament amb aquesta definició que va fer l'Alícia Marcet. Venço l'escepcitisme que l'oblit de la història i la visió dels historiadors francófons van fer sobre el sentit i la raó de la revolta a la Catalunya Nord i aposto pel reconeixement al sentit nacional d'aquesta.

Al meu entendre, la revolta és una reacció a l'acció - en aquest cas impositiva- del nou Estat que guanya el territori pel dret de conquesta -en aquest cas pactat d'amagatotis amb l'estat espanyol-. Per tant , el component nacional existeix i és just que historiadors nordcatalans com l'Alícia Marcet l'hagin  reivindicat, enfront les tesis més aigualidores d'Alain Ayats i altres historiadors francesos.

Com acaba dient Alícia Marcet: és just recordar i reivindicar el paper en la història dels Angelets de la Terra.