diumenge, 16 de juny de 2013

PARADISOS PROPERS: ELS CAMINS DE L'EMPORDÀ
Hi ha una proposta que a mi m'encanta i que aquest diumenge hem posat en pràctica amb una sortida familiar: circular pels camins rurals del Baix Empordà.

La proposta consisteix en deixar les grans carreteres i trobar els camins rurals que conecten diferents pobles i llogarents. Sense presses i gaudint del que et proposa el paisatge: camps, horitzonts amples, colors variats i, de tant en tant, un poblet o una barriada de masos de pedra.

La ruta d'avui l'hem començat a Flaçà, encara al Gironès, i havíem d'arribar fins a Palau-Sator. El camí ens havia de portar per Sant Llorenç de les Arenes i Foixà, però la carretera tallada per unes obres ens ho ha impedit. 

Amb tot, hem trobat rutes alternatives i hem seguit per diferents camins fins a Ultramort, Casavells, Matajudaica, Ullastret, Palau-Sator i Fontclara.

L'espai de la plana del Baix Empordà es gaudeix perfectament per aquests camins que des de fa segles uneixen els diferents pobles que esquitxen arreu la comarca. Aquesta comarca ens ofereix això: espai natural condensat, aprofitat per la pagesia, on cada turó fa una vila.

No hi espereu gran espectacularitat perquè la gràcia està en la seva senzillesa. Camps treballats a mida humana, poblets i barris de cases senzilles de pedra; en definitiva un espai viu on encara es treballa la terra. I que així sigui per molts anys.

Propostes d'aquest tipus no estan fetes per a emportar-se grans sorpreses, sinó per a saber sorprendre's per cada detallet i cada petita cosa que pots trobar anant sense presses i amb una mirada encuriosida i atenta al que ens ofereix el nostre petit país.