dimarts, 6 de març de 2012

PERSONATGES: CARLES DE BANYULS


Carles de Banyuls i Orís (Anyer 1647 - Barcelona 1687), era fill de Tomàs de Banyuls, senyor d'Anyer  que donà protecció a en Serrallonga en les seves fugides al Conflent. Fou baró d'Anyer per successió del seu pare, senyor de Real, d'Odello, dels Cortals, de Montferrer i del castell de la Roca.


Durant la Guerra dels Segadors va lluitar juntament amb el seu pare al costat de la Generalitat contra Felip IV de Castella. Contrari a l'acord del Tractat dels Pirineus, fou un dels caps de la conspiracio de Vilafranca de Conflent (1674) contra l'ocupació francesa dels Comtats del Rosselló. Descoberts els conspiradors nordcatalans i fracassat el seu intent, es refugià al Principat.

Des del seu exili a Catalunya ajudà el governador de Puigcerdà, Jerónimo Dualdo, a ocupar l'Alta Cerdanya i l'alt Conflent gairebé fins a les portes de Vilaranca.

Les autoritats franceses li confiscaren els bens del Rosselló, però foren tornats a la seva muller, Tomasina d'Ardena i d'Aragó , amb qui s'havia casal el 1663 i que era filla del mariscal de camp de Lluís XIII, Josep d'Ardena i de Sabastida, en record del qual la senyoria de Montferrer fou elevada a marquesat.

Per a dibuixar el personatge de Carles de Banyuls vaig estar donant voltes a diferents perfils: havia de ser jove i ben plantat. En aquests esbossos que us presento hi apareix el primer esboç de Carles i el que he triat definitivament -el de la dreta - amb cabells llargs i perfil més afilat.

En el meu còmic el jove Carles de Banyuls segueix les passes aventureres del seu pare, com ens explica la història, i actua de parella arrauxada al costat d'Elisabet Serrallonga.