dimarts, 13 de març de 2012

CREACIÓ DE PERSONATGES: FRANCESC DE SEGARRA

El dolent de la nova aventura d'en Serrallonga és Francesc de Segarra (Lleida - Perpinyà 1688).

En inciar-se la guerra dels Segadors era catedràtic de l'estudi general de Lleida. Es mostrà afecte a França, fet pel qual Peire de marca el féu membre del Consell Criminal de l'Audiència de Catalunya. La seva actuació contra els desafectes a la causa francesa el convertí en el terror del Principat; dirigí detencions il·legals i reprimí l'alçament antifrancès de Puigcerdà de l'any 1652 amb una gran ferocitat.

Poc abans de rendir-se Barcelona a Felip IV, fugí amb Josep de Margarit i altres i s'establí al Rosselló, on fou recompensat per Lluís XIV amb béns confiscats a nobles desafectes i amb el càrrec de governador del Rosselló (1654) i president del Consell Sobirà del Rosselló.

Dirigí l'efímera reconquesta francesa de Ripoll (1653).

Durant la Revolta dels Angelets va enviar una expedició militar de 300 soldats contra els revoltats que havien assetjat un sotsveguer a Sant Llorenç de Cerdans. Els Angelets derrotaren els francesos al Pas del Llop.

Es distingí per la seva violenta persecució als Angelets i als pagesos i pobles que els donaven cobertura, fent enderrocar, per exemple , les muralles del poble de Serrallonga i fent executar l'any 1667 un gran nombre de revoltats.

Una vegada descobert el Complot de Vilafranca (1674) i empresonats els seus caps, intervingué en els processos contra els detinguts que foren executats a Perpinyà.