dijous, 22 de març de 2012

FORT LIBERIA


Un dels motius de la sorita al Conflent va ser fotografiar per tots costats Fort Liberia a Vilafranca de Conflent.

En pensar el guió de Serrallonga els comtats m'he prés la llicència històrica d'utilitzar aquest escenari en una part principal de la història, tot i que la construcció no existia durant la Revolta dels Angelets i el complot de Vilafranca de 1674.

El fort es va edificar a partir de 1681 i el va dissenyar i fer construir quan era comissari reial de fortificacions Sébastien La Preste, Marquès de Vauban. 

Va formar part de tot el sistema de fortificacions dissenyades i reforçades per Vauban en la nova frontera sortida a partir del Tractat dels Pirineus.

Fa anys totes les construccions de Vauban van ser classificades per l'Unesco com a Patrimoni de la Humanitat i , en tractar-se d'edificis militars, això va aixecar molta polseguera. Entenc l'oposició i jo potser tampoc les hauria distingit amb aquesta classificació, però visitant les obres que va dissenyar aquest enginyer t'adones de la seva capacitat per imaginar fortaleses en el segle XVII i la seva habilitat per a l'arquitectura defensiva.

Fort Liberia domina la vall i l'encreuament de camins on es troba Vilafranca de Conflent i Vauban va edificar-lo quan va veure que la vil·la estava desprotegida des de les alçades.

L'edifici es distribueix en tres nivells que contenen tots els elements necessaris per a una guarnició de quatre-cents homes: casernes de soldats i oficials, capella, presó ... i es protegeix per muralles dissenyades contra l'artilleria, galeries per a bateries de foc, fossats, pont llevadís...

És un autèntic laberint de sistemes defensius al qual , a més, s'hi pot accedir per una llarga escala subterrània que el comunica amb la plana. Més de mil escalons que vam fer de pujada, realment esgotador!.

Espero que aquests escenaris que vaig fotografiar em quedin ben reproduïts en el còmic, com també que s'accepti la nova llicència històrica que em permetré.

Per a conèixer més sobre Fort Liberia podeu accedir a la web: www.fort-liberia.com.