dilluns, 5 de març de 2012

CREACIÓ DE PERSONATGES : JOSEP DE LA TRINXERIA


Josep de la Trinxeria (Prats de Molló 1630 - Catalunya Nord 1689) va ser el cap militar dels Angelets de al Terra.

Va nèixer pagès i es convertí en guerriller pels abusos de l'impost de la sal i pel fet de ser contrari al domini francès sobre el Rosselló. Dirigí la revolta dels Angelets i obtingué algunes victòries militars, com les captures de les ciutats d'Arles i Ceret provocant l'entrada el 1673 d'una columna de l'exèrcit francès , format per 3.000 homes i 1.000 soldats a cavall que cremaren La Jonquera com a repressàlia.

Després del fallit complot de Vilafranca de Conflent, el 1674, va aconseguir fugir i s'establí a Olot.

Va morir l'any 1689 en una acció militar contra els francesos en la Catalunya Nord.

El personatge que jo he dibuixat no té gaire retirada al Josep de la Trinxeria que podem conèixer a partir d'un retrat existent i que podeu veure en una entrada anterior d'aquest bloc, però em va fer gràcia dibuixar-lo amb un ull tapat a causa d'una ferida de batalles anteriors.

És que l'ull tapat és un clar identificador de personatgers guerrers supervivents de moltes batalles, des de pirates fins a soldats, amb ferides producte de la seva atzarosa vida. I Trinxeria és un d'aquests personatges  , en aquest cas un guerriller, que van convertir la seva vida en una aventura continuada.