dilluns, 30 de gener de 2012

LA GUERRA DE LA SAL

Mapa dels territoris de gabella francesos.


La impopular decisió francesa d'aplicar l'impost de la sal i la repressió que exercien els soldats de la gabella, per ordres expresses del Consell Sobirà del Rosselló, va provocar la ira dels pagesos i les viles, iniciant-se la revolta a la comarca del Vallespir.

A partir de l'any 1666 començà a actuar una guerrilla que atacava sobretot els soldats de la gabella. Coneixedors de l'entorn , dels boscos, els camins i les muntanyes, i amb el suport i protecció de les masies i de les viles, aquesta guerrilla actuava amb diligència. Apareixien i desapareixien després de realitzar emboscades contra els soldats francesos.

Aquesta habilitat per actuar sense ser vistos , com si fossin esperits o ens eteris, els va valdre el nom d'Angelets de la Terra.

Els Angelets de la Terra podien ser pagesos del Vallespir, però també podien disposar d'ajuda del Miquelets catalans. Anaven ben armats amb pedrenyals i trabucs fabricats a Ripoll, cosa que els permetia disposar de més eficàcia de foc que els arcabussers francesos.
 
Josep de la Trinxeria, un pagès de la vila de Prats de Molló, es declarà en rebel·lia contra els ocupants francesos i fou un dels caps dels revoltats. David Nohell, conegut per sr el fill del batlle del poble de Serrallonga, i Joan Miquel Mestre de Vallestàvia, dit l'Hereu Just, foren alguns dels lloctinents d'en Trinxeria.