dimarts, 3 de gener de 2012

ANTICS HOSTALS DE CAMÍ RAL: UN BLOC INTERESSANT

Avui em permeto recomanar-vos un bloc que trobo molt interessant: Antics hostals de camí ral.

En Carles manté obert un bloc que repassa la història d'antics hostals repartits per tot el territori català.

Aquests establiments eren vitals des de l'antiga Roma al costat de les principals vies de comunicació, ja fos per a hostatjar els viatgers, ja fos per a donar menjar a les bèsties de càrrega i transport. Estaven repartits per tot el país al costat de les principals vies de comunicació i fins a les més secundàries, ja fos en nuclis urbans o en masos ubicats al mig de la muntanya,  i no eren una part imprecindible per a poder mantenir els llargs viatges d'aleshores.

Els hostals de camí ral formen part important de la nostra història i un bloc que els recordi és una bona empresa per a que no es perdi la seva memòria.

Per a comprovar la importància dels hostals no cal veure més que la història d'en Serrallonga. És famós el seu assalt a l'hostal de l'Arrupit de Mallorquines el mes de març de l'any 1630 (en aquest bloc hi ha una entrada específica a aquest popular hostal selvatà). Però en el procés sumarial també trobem documentat el pas del bandoler i la seva quadrilla en molts altres hostals de camí ral de la nostra geografia, com l'hostal de la Belladona (al terme municipal de Sils) o l'hostal del Malcuynat (a Sant Hilari Sacalm).