dilluns, 23 de gener de 2012

SERRALLONGA, ELS ANGELETS DE LA TERRA

Aquest és el títol de l'àlbum que estic preparant.

Fa dos anys vaig pensar en un tercer volum de les històries del meu bandoler que portaria per nom Serrallonga, els comtats i la raó és que amb això acabaria un tríptic històric de la Catalunya convulsa del segle XVII.

Com ja sabeu he utilitzat  (amb la llicència històrica que això representa) el bandoler Joan de Serrallonga per a posar-lo en escenaris reals  de la Revolta dels Segadors (1640) i de la Guerra dels Segadors o de la Independència (1652-1659). Importants episodis pel nostre país en aquell segle i que tenen una importància cabdal per al seu futur. Moments épics i vitals per a la nostra nació, que acabarien el 1714 amb la Guerra de Successió.

Els fets del segle XVII tenen, però, un tercer escenari molt important històricament: la Catalunya Nord.

La Revolta dels Segadors va desembocar en la Guerra dels Segadors o de la Independència i aquesta, una vegada perduda, va desembocar en el Tractat dels Pirineus que l'any 1659 esquarterava el nostre país i deixava a l'altra banda de la frontera, a mans franceses, els comtats nord-catalans del Rossellò, Vallespir, Conflent, Capcir i part de la Cerdanya.

El Tractat dels Pirineus va esquarterar definitivament la nació catalana, abans de la caiguda definitiva d'aquesta en el segle següent.

Existeix un episodi de lluita per part dels nord-catalans que va començar com una revolta contra les imposicions fiscals contra la sal de la corona francesa que comença el 1667 i finalitza el 1674: la Revolta dels Angelets de la Terra.

I aquesta revolta contra les imposicions va tenir tints de revolta nacional per a intentar la devolució dels Comtats a la Generalitat.

Tenim així un moment històric important per a Catalunya (la pèrdua dels comtats nord-catalans) totalment vinculat als fets de 1640 a 1659.

Tenim un país que em te enamorat: la Catalunya Nord.

I tenim un escenari de lluites i aventura.

No podia ser que el meu Serrallonga no hi fos present.