divendres, 20 de febrer de 2015

JOAN SALA I FERRER, SERRALLONGA (1994)

L'any 1994 es van celebrar els quatre-cents anys del naixement a Viladrau de Joan Sala i Ferrer, posteriorment transformat en el bandoler Serrallonga.  Aquesta efemèride va ser recordada de diferents maneres (a tall d'exemple La Caixa va programar una exposició itinerant i va editar un molt bon catàleg d'aquesta) i el municipi on va néixer el bandoler ho va fer editant un opuscle que resumeix la seva història i la seva llegenda.

Els autors del treball foren Margarida Feliu, Marta Hernández, Nacho López, Xavier López, Mercè Raich i Lluís Pagespetit i l'any 2001 se'n realitzaria encara una segona edició.

Titulat simplement "Joan Sala i Ferrrer, Serrallonga", el llibret conté una síntesi de la història i el mite del bandoler, començant per una cronologia biogràfica des del seu naixement a Viladrau fins la seva execució a Barcelona.

Segueix amb una llegenda sobre el pas al bandolerisme de Joan Sala; un exemple de documents històrics extrets del procés sumarial del bandoler (declaracions de Bartomeu Gurt de sobre la seva trobada amb el bandoler prop de Vidrà i d'en Serrallonga sobre el robatori al mas Seguer de Jafre); una relació de fautors i dels bandolers de la quadrilla; un resum de les cançons i romanços  existents sobre el bandoler i una bibliografia.

Es tracta d'un treball sintètic d'aproximació, com he dit, a la història i la llegenda del bandoler de les Guilleries; molt ben editat i il·lustrat amb la reproducció de gravats antics extrets , entre d'altres, de l'auca editada per la impremta barcelonina d'Antoni Llorenç el 1858. 

L'exemplar que he aconseguit d'aquesta edició m'ha estat facilitada per en Nacho López,  bon amic i un dels responsables d'Educaviladrau.
Cap comentari: