dijous, 11 de desembre de 2014

TORROELLA DE MONTGRÍ EL 1919, SEGONS JAUME MASSÓ I TORRENTS

 Jaume Massó i Torrents, el primer a l'esquerra.
La nostra darrera visita al Mercat Dominical de Sant Antoni de Barcelona ens va permetre aconseguir alguns nous petits tresors en paper. 

Un d'ells va ser un exemplar del número 289 del "Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya" publicat el febrer de 1919, en el qual hi apareix un article sobre Torroella de Montgrí, municipi que considerem la nostra segona llar atès que cada estiu passem les vacances a l'Estartit i del qual coneixem tots els seus racons. Els mateixos racons , els de més història, que apareixen en aquesta edició de les primeries del segle passat.

L'article es centra en la part històrica i monumental del municipi del Baix Empordà i s'il·lustra amb fotografies del castell de Montgrí, les restes de les muralles i alguns dels seus elements arquitectònics més emblemàtics.

L'autor  és Jaume Massó i Torrents (1863-1943) , qui fou editor, escriptor i erudit català, fundador i director de la revista catalanista l'Avenç i també membre fundador del mateix Centre Excursionista de Catalunya, del qual fou escollit president el 1915. L'any 1927 també fou president de l'Ateneu Barcelonès.

La vocació de descoberta i difusió del país que feren els membres del Centre Excursionista de Catalunya, entre finals del XIX i principis del XX, va esdevenir una tasca vital i impagable. En les anteriors entrades del bloc he parlat de l'exemple del Dr. Antoni Bartomeus i la seva descoberta de les Guilleries, en aquesta de Jaume Massó i el seu pas pel Baix Empordà.

En l'article publicat al Butlletí del centre el lector podia fer una magnífica aproximació a l'esplendorós passat històric de la vila de Torroella de Montgrí.