divendres, 5 de desembre de 2014

ANTONI BARTOMEUS CASANOVAS, EXCURSIONISTA PIONER A LES GUILLERIES (1)

La meva participació en actes i fires m'aporta, en ocasions, agradables trobades amb gent amb qui parlo sobre en Serrallonga, sobre el bandolerisme o sobre sortides per descobrir aquest magnífic país que gaudim.

En la darrera Fira de Muntanya i del Llibre de Vic vaig tenir el goig de conèixer al sr. Ernest Gutiérrez Pagès que em va comentar que guardava una informació relacionada amb el bandoler i el seu territori. En pocs dies va fer-me-la arribar mitjançant correu electrònic i li vaig agrair molt la seva aportació.

Els documents que em va fer arribar són una copia del manuscrit i la transcripció d'una conferència d'un excursionista pioner que, a principis del segle XX, va recórrer les muntanyes de les Guilleries i va fer especial esment del record i dels llocs que havien trepitjat en Serrallonga i la seva quadrilla.

 L'eminent excursionista era el Dr. Antoni Bartomeus i Casanovas (Barcelona, 1856-Cadaqués 1935).

Bartomeus va destacar com a metge a l'Hospital de Santa Creu de Barcelona, essent cap del servei de cirurgia fins que es va jubilar. També va ser un gran defensor de la llengua catalana, arribant a participar en el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana on va presentar el treball Necessitat de reconstruir el llenguatge mèdich biològich català.

El que m'interessa d'ell ,en aquest bloc, era la seva vessant excursionista.

Com a soci del Centre Excursionista de Catalunya va recórrer tot el país en aquelles primeres descobertes passionals del territori de principis de segle, documentant els seus viatges amb un inestimable arxiu fotogràfic al qual podeu accedir en aquest enllaç del servei Memòria Digital de Catalunya.

Com també era habitual en aquells temps, els socis del Centre Excursionista també relataven les seves missions en conferències, per exemple la que va fer sobre el Pirineu lleidatà el maig de 1906.

La que m'ha permès documentar el sr. Ernest Gutiérrez , qui conserva els originals dels apunts d'Antoni Bartomeus, és la que va realitzar el 24 de novembre de 1905 amb el títol "Encontorns de Sant Hilari".

En la propera entrada del bloc transcriuré aquella interessant conferència sobre els paisatges de Sant Hilari.

Aquesta entrada del bloc, a banda d'un retrat d'Antoni Bartomeus, l'acompanyo de fotografies (extretes del servei Memòria Digital de Catalunya) que ell mateix va realitzar en el seu periple de les Guilleries, una de la capella de la Mare de Déu dels Dolors i l'altre de l'església de Santa Maria de Monsolís, en el terme de Sant Hilari; així com una d'un mas no identificat del mateix municipi.

Aquestes fotografies ens expliquen de manera clara la importància de la tasca d'aquells primers excursionistes en la descoberta i posada en valor del territori, així com en la conservació del record de com era aquest a principis del segle XX.