divendres, 14 de novembre de 2014

SERRALLONGA EN LA LITERATURA DE CANYA I CORDILL DEL SEGLE XIX (3)


  

 

 
 
 

L'any 1865 la Impremta Llorens de Barcelona publicava  "Historia de la vida y hechos de D. Juan de Serrallonga".

Es pot considerar literatura de canya i cordill, però en aquesta ocasió es tractava d'un llibret més elaborat de 26 pàgines comptant les senzilles cobertes.

Aquesta edició, d'autoria anònima,  recull l'argument escrit per Balaguer i s'il·lustra, a la portada i en les pàgines interiors, amb populars gravats anònims que representen  en Serrallonga salvant la Joana Torrelles sobre un cavall desbocat i el bandoler lliurant-se a la justícia.

Del llibret se'n van fer diferents edicions (jo he aconseguit una edició de 1875) i , segons explica el folklorista Joan Amades, es venia a la sortida dels teatres de Barcelona on es representava l'obra de Víctor Balaguer, amb la qual cosa els espectadors podien rellegir l'argument a casa seva.

El llibret conté cinc capítols escrits en prosa  i en castellà i m'he permès escanejar les pàgines de l'exemplar que vaig poder adquirir a la Llibreria Costa de Vic. Crec que és un bon exemple de literatura popular del vuit-cents i útil per a entrar en l'argument novelesc que va idear Víctor Balaguer.

Cap comentari: