divendres, 28 de novembre de 2014

EPISODIS D'EN SERRALLONGA A LA CELLERA DE TER (i 3)Per finalitzar aquestes entrades del bloc sobre el record del pas dels bandolers de les Guilleries per la Cellera de Ter i els seus entorns, faré esment d’alguns dels fautors i encobridors que els acollien en aquesta plana.

En el procés sumarial es fa referència a dos masos de la Cellera de Anglès: Can Perarnau i Can Pla de la Cellera. A partir de la divisió de 1788 el primer mas es troba dins el terme d’Anglès i el segon no l’he pogut ubicar.

De Can Pla el Fadrí de Sau ens diu “que es pages de al Cellera de Angles que esta per masover en la casa dita lo pla que es home de alguns sinquante anys home de bona alsada ple de cara barbinegre y es molt gran amich fautor y valedor nostre hiu es molt gran de dit Serrallonga y en sa casa som estats lo Serrallonga jo y los demes de al quadrilla moltes vegades y alli nos donave a menjar y a beurer de molta amistat hins ensetave una bona y si nons agradave lo vi nos ne ensetave una altre y moltes vegades nos ha donats avisos de la persecutio que teniam pera quens posassem en cobro”.

Can Perarnau és un gran casal situat prop de la carretera d’Anglès a Osor, catalogat avui en dia com a Bé d’interés local. En aquesta masia també hi tenien un gran fautor, com el mateix Serrallonga declara:

“E mes dich señor que jo conech molt be a T. Perearnau pages de la Cellera de Angles lo qual es molt gran amich fautor y valedor meu y dels demes lladres de la quadrilla y a mi en particular me feye gran amistat y en casa dit Perearnau som estats nosaltres jo y la quadrilla o part della moltes vegades si be es veritat que jo no volia que los de la quadrilla anant ab mi entrassen dins casa que jo tot sol hi entrave y feye traurer a menyar de fora per nos companys”.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies pel vostre treball!!
Podria saber d'on prové la declaració d'en Serrallonga on menciona les visites al Mas Perarnau de la Cellera d'Anglès?

rdilme ha dit...

Benvolgut/da,
Els textos estan extrets del procés sumarial d'en Serrallonga. En concret de les declaracions del Fadrí de Sau (tom 1) i d'en Serrallonga (tom 3). El procés és accessible per internet al servei de memòria digital de Catalunya (MDC), que conté la col·lecció de manuscrits de la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès.
Molt atentament,

Ricard Dilmé

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per la informació i enhorabona.

Cordialment

Jaume Tresserras

rdilme ha dit...

Benvolgut Jaume,
Si em dones un correu electrònic et faig a mans els extractes del procés sumarial, per si t'interessen.
El "senyor Google" m'ha portat a la pàgina de genealogia on hi apareix Salvi Perarnau. M'ha fet molta gràcia conèixer més dades tan reculades en el temps i he posat nom al fautor del bandoler.
Enhorabona a tu per la feinada!
Una abraçada,

Ricard Dilmé

Anònim ha dit...

Bones Ricard,

Ahir vaig localitzar el sumari i la pàgina amb la declaració que transcrius. I tant que m'agradaria comptar amb els extractes del procés. Hauràs vist que m'he près la llibertat d'incloure el teu dibuix i actualitzar les fonts en aquesta nota individual d'En Salvi Perarnau. Espero no et sigui incovenient. Això de la feinada m'imagino que és em deu passar com a tu, és tan relatiu quan ho gaudeixes...
Si et puc ajudar en alguna qüestió de genealogia m'ho comentes.
El meu correu és kaibcn@hotmail.com
Una abraçada.

Jaume Tresserras