dilluns, 3 de novembre de 2014

CAMINADA ALS CASTELLS DE LA POPA I CENTELLES


Fa un parell de setmanes vam fer una caminada  pels castells de Castellcir i Centelles, a la comarca d'Osona.

Es tracta d'una circular d'uns divuit quilòmetres que permet integrar en un sol recorregut diversos atractius: ascensions sota les balmes, paisatges , castells i panoràmiques.

L'inici del camí és al municipi de Centelles on una ascensió per un PR marcat ens fa guanyar alçada fins la cresta de la cinglera anomenada "Morro de porc". Des d'aquí es pot contemplar una primera panoràmica de la plana d'Osona, amb el massís del Montseny just al davant.

En aquest punt ens trobem en l'altiplà del Moianès i el camí davalla fins trobar l'espai natural protegit de la Sauva Negre, un bosc ben espès, corprenedor, que deu la seva importància pel fet de ser una de les fagedes més meridionals del país.

A poca distància hi trobem el castell de la Popa -o castell de Castellcir-. Data del segle X i conserva   part de les seves estructures, com la porta dovellada i diferents estances, així com les restes de l'antiga capella. L'originalitat de la fortalesa és que va ser construïda sobre una plataforma rocallosa allargada que li conferia una protecció extra en cas d'assalt i un imponent aspecte de ser un castell construït sobre la popa d'un vaixell.

El camí de retorn, resseguint una cinglera de grans blocs de pedra, ens permetria conèixer també la Balma d'en Roma. Una balma aprofitada com habitatge de pastors, però que nosaltres, malauradament, no vam saber trobar per falta d'indicacions.

El següent punt d'interès de la caminada és el castell de Sant Martí o de Centelles, ja retornats al terme de Centelles. Es tracta d'un bon exemple de les grans fortificacions medievals de frontera , com molt bé demostren les restes que en queden avui en dia. Des d'aquí un mirador també permet contemplar tota la plana, a la qual descendim seguint un PR senyalitzat.

Per a resseguir aquest itinerari, no senyalitzat en la seva totalitat, ens vam servir d'aquesta informació.