dimecres, 3 de març de 2010

EL VIVER (LE VIVIER)Quan en Serrallonga entrava a França , en les seves fugides fruit de la pesecució al qual era sotmès, solia anar, a banda de Nyer, al castell de Le Vivier.

El senyor de Vivier havia donat acollida a fugitius catalans que passaven la frontera i era molt amic dels nyerros.

La primera vegada que en Serrallonga va anar a Le Vivier fou l'any 1626, amb una carta de recomanació que li havia fet el rector de Castanyet. Es dóna la circumstància que aquesta fou l'única vegada que el bandoler va utilitzar un nom fals que amagava la seva identitat, doncs es feia dir Jeroni Camps.

Compaginava les estades al Vivier amb les de Nyer i es va fer amic dels senyors d'aquestes terres. Quan camí de Nyer en Serrallonga passà per Vilafranca de Conflent dos lladres li robaren la capa i els perdrenyals. El senyor de Vivier li va deixar dos pistoles i va fer gestions per a trobar els lladres. Finalment en Serrallonga va recuperar les seves armes.

El bandoler passava mesos al Vivier i, en una ocasió, essent prop de les festes de Nadal, va optar per tornar a Catalunya a mudar-se de roba, anant a buscar uns vestits que tenia amagats prop de Querós.

Avui en dia el poble de Vivier (Viver en català) és un poblet de menys de 100 habitants, dominat per les restes del seu castell, sota el qual s'estén el nucli urbà.

S'hi arriba atravessant una espectacular esquerda que ha format el riu Agly en una serralada que separa aquesta plana elevada de Saint Paul de Fenouillet i en la qual podem veure les restes d'un antic pont medieval. Aquest únic pas amb la comarca de les Corberes (on hi ha el municipi de Durban) ens permet pensar que fa molts anys aquest pont va ser un dels llocs per on va pasar en Serrallonga.