dimecres, 17 de març de 2010

EL PROCÉS D'EN SERRALLONGA A LA XARXA


A mitjans del segle XIX l'historiador Joan Cortada passejava pels carrers de Barcelona quan va veure que cremaven una pila de lligalls i papers vells procedent dels jutjats de la ciutat. Es va acostar i va veure un lligall de pergamins on hi figurava la paraula "Serrallonga". Els va treure de la pila que anava a cremar i va salvar de les flames el procés sumarial del nostre bandoler.

L'any 1868 publicava el llibre "Proceso instruido contra Juan Sala y Serrallonga. Lladre de pas", on resumia el contingut del procés sumarial i aportava la primera visió historicista , no romàntica, del bandoler.

Víctor Balaguer es va fer amb el lligall original del procés sumarial i ara aquest s'exposa en el museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

El procés sumarial és el document principal que han utilitzat els historiadors per a conèixer les dades biogràfiques del bandoler. En ell s'hi recullen les declaracions que davant els jutges feien els fautors i col·laboradors, les víctimes dels robatoris, els bandolers de la quadrilla empresonats i, finalment, les declaracions del Fadrí de Sau, de la Joana Massissa i del propi Joan Serrallonga.
És, per tant, la font bàsica per a conèixer i treballar la història del bandoler.

L'any 1932 l'Ateneu Barcelonès va tenir la fantàstica idea de mecanografiar tot el manuscrit original i posteriorment el document mecanografiat es va digitalitzar i està disponible a la xarxa, en el "Fons Almirall de Manuscrits de l'Ateneu Barcelonès" del servei Memòria Digital de Catalunya.

Tenim la gran sort, doncs, de tenir al nostre abast, des de casa mateix, l'accès al procés sumarial d'en Serrallonga, contingut en tres volums, el tercer dels quals conté en la seva part final les declaracions del mateix bandoler.

Es pot accedir en el següent enllaç:

Procés sumarial del bandoler Serrallonga.

És un plaer perdre's per les seves pàgines i descobrir detalls de la història del bandoler, reconèixer llocs... sentir-se, en definitiva, espectador de la història en primera persona.