dimarts, 27 de juny de 2017

TRABUCAIRES I MIRACLES A CA L'HUIXFotografies actual i antigues del Mas Huix i els goigs a la verge del
Pedró, que contenen l'episodi dels trabucaires.

El pas dels trabucaires per les Guilleries  en el convuls segle XIX va  produir actes sagnants i truculents . L'ambient devia ser prou opresiu per a donar també peu a relats més fantàstics.

Un d'ells, de profunda inspiració religiosa, es va crear al voltant de la rica masia de ca l'Huix.

La "Revista Ilustrada Jorba", editada a la ciutat de Manresa i en l'exemplar que dedicà l'any 1928 al bisbe Salvi Huix i Miralpeix, hi va recollir l'article "El Miracle de la Casa Huix".
Segons aquest relat durant la darrera carlinada del XIX va succeir un miracle que tenia com a protagonista l'àvia del bisbe Salvi Huix.

"Dia de mercat en la vila de Farnes. Tota la gent capaç allí  va anar. Van quedar al mas Huix l'àvia i els petits de la casa, entre ells Salvi, qui jugant des del terrat van veure arribar de lluny un grup d'homes emmascarats.

L'àvia rentava, i als crits dels petits va percebre el perill, però , valenta i experta com era ella, va mostrar gran naturalitat i es va disposar a jugar la darrera carta. Va rebre els intrusos amb amabilitat, els va parar la taula amb el millor del rebost i del celler. La seva intenciò era conquerir-los per la panxa.

Però... pobre! Aquells trabucaires anaven pel que anaven. La casa Huix tenia fama de posseir bon cabdal d'or. 

Inútil tot esforç i amenaça : 

- No tenim. No ens ha deixat res la guerra.

No va valer cap excusa. Després de diligents interrogatoris i davant l'horror dels petits, arrapats a les faldilles de la padrina, aquesta va ser lligada i suspesa prop de la la llar de la cuina. Darrera amenaça que tampoc va tenir efecte. Els bandits van encendre la llar i van deixar la casa davant la natural consternació dels petits. El moment va ser tràgic.

La desgraciada no va tenir altra invocació que la de - Verge del Padró, ajudeu-me! I aquesta va fer el miracle. Desfetes per obra divina les cordes que lligaven la infortunada, l'àvia va quedar salvada del martiri que li havien preparat.

Des d'aleshores la patriarcal casa quedà unida amb alma i cor a la Santíssima Verge del Camp de l'Arit".